Skupaj za zdravje

Preventivni zdravstveni pregledi ter aktivnosti za krepitev zdravja.

Program “Skupaj za zdravje” je namenjen spodbujanju zdravega življenjskega sloga med odraslimi prebivalci Slovenije. Njegov cilj je celovito preprečevanje kroničnih bolezni in zmanjševanje zdravstvenih neenakosti. Program je brezplačen za vse z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem ter se izvaja v ambulantah družinske medicine in centrih za krepitev zdravja, ki so prisotni po vsej Sloveniji.

Pregled je usmerjen v preprečevanje in zgodnje odkrivanje naslednjih kroničnih bolezni: srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni tipa 2, debelosti, arterijske hipertenzije, astme, kronične obstruktivne pljučne bolezni, dednih rakavih bolezni, depresije in osteoporoze.Po opravljenem preventivnem pregledu boste izvedeli, ali imate morda prisotno tveganje za razvoj kroničnih bolezni oziroma že prisotno kronično bolezen.

Svetovali vam bodo tudi glede zdravega življenjskega sloga ter krepitve duševnega zdravja, po potrebi vpeljali terapijo z zdravili ter morebitno usmerili na aktivnosti za krepitev zdravja v kolikor si to želite in obstaja tvefanje za razvoj kronične bolezni pri vas.

Pravočasno ugotavljanje tveganja za razvoj kroničnih bolezni je ključno za preprečitev oziroma odložitev razvoja bolezni. Bolezen, ki je odkrita na zgodnji stopnji razvoja, pogosto zahteva tudi manj radikalno zdravljenje. Na ta način lahko preprečite veliko negativnih posledic, ki jih prinašajo kronične bolezni ter pozitivno vplivate na kakovost svojega življenja.

Program vključuje naslednje aktivnosti:

  • Preventivni pregledi: Izvajajo se v ambulantah družinske medicine, kjer ocenjujejo tveganje za razvoj kroničnih bolezni.
  • Delavnice in individualna svetovanja: Ponujajo podporo pri spremembi življenjskega sloga, psiho-socialno podporo ter spodbujanje telesne aktivnosti. Tematske delavnice obsegajo zdravo prehrano, telesno aktivnost, duševno zdravje in opuščanje nezdravih navad, kot je na primer kajenje.
  • Aktivnosti v lokalnih skupnostih: Organizirajo se dogodki in delavnice, ki so namenjeni spodbujanju zdravega življenja in preprečevanju bolezni.

Postopek za dostop do teh storitev je povsem enostaven, obrnite se na svojega osebnega zdravnika ali medicinsko sestro, ki vas bosta usmerila na ustrezne delavnice ali svetovanja. Poleg tega so na spletnih straneh centrov za krepitev zdravja na voljo informacije o razpoložljivih programih in aktivnostih v vaši bližini.Za več informacij o programu “Skupaj za zdravje” in njegovih aktivnostih obiščite uradno spletno stran programa.

Za vaše zdravje gre, vzemite ga v svoje roke.

Nina Orehek, www.skupajzazdravje.si, Foto: www.skupajzazdravje.si

Tagi