Samospoštovanje kot jedro osebnosti

Prepričani smo da poznate Društvo Šola zdravja, katerega prepoznavni znak je oranžna barva in telovadba vsako jutro, razen nedelje in praznikov, saj kar nekaj skupin telovadi vsako jutro na več javnih površinah v občini Domžale in to ne glede na vreme. Poleg jutranje telovadbe, ki je namenjena za čim boljše in zdravo življenje, je velik poudarek tudi na prijetnemu druženju. Da je temu res tako, pove že veliko to, da je tam vedno prisotna dobra volja.

Poleg jutranje telovadbe, ki jo vodijo usposobljeni prostovoljci, v Društvu Šola zdravja organizirajo tudi poučna predavanja in praktične delavnice, ki jih izvajajo strokovnjaki z različnih področij. Eno izmed takšnih predavanj so imeli v četrtek, 3. marca 2016, v dvorani Knjižnice Domžale, ki so jo napolnili do zadnjega kotička.

Tokratni naslov predavanja se je glasil »Samospoštovanje kot jedro osebnosti«, ki ga je izvedel mag. Silvo Šinkovec. V dobri uri in pol so poslušalci slišali marsikaj zanimivega, predvsem pa koristnega in poučnega. Med drugim so spoznali, kaj je samospoštovanje in kako se razvija, kakšni so znaki visokega in nizkega samospoštovanja, pomen občutka lastne vrednosti za razvoj osebnosti ter kaj lahko storimo za dvig občutka lastne vrednosti.

Rodimo se namreč z enkratno kombinacijo lastnosti, talentov in sposobnosti ter zmožnostjo, da jih razvijemo in se oblikujemo v avtonomno in samozavestno osebo. Zgodnje otroške izkušnje vzpodbujajo ali pa zavrejo ta razvoj Lahko ga celo izkrivijo do te mere, da nikdar ne postanemo tisto, kar bi lahko bili, temveč se neprestano prilagajamo zahtevam okolja in sliki o nas samih, ki nam je bila vsiljena. Z drugimi besedami: samopodobe ne oblikujemo le v skladu za lastnimi potenciali, lastnostmi ter izkušnjami, temveč se vidimo tudi skozi oči drugih, torej je slika o nas v veliki meri taka, kakršno so nam vcepili pomembni odrasli našem otroštvu, saj so bili ti naše prvo "ogledalo".

Predavanje je sofinancirala in podprla Občina Domžale.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Društvo Šola zdravja
Tagi