S kisikom do hitrejšega okrevanja po športnih poškodbah

Zimskih počitnic je konec, ne pa tudi smučanja, drsanja, sankanja in ostalih športnih aktivnosti, ki spadajo v zimsko pravljico. Pri povečani aktivnosti pa se seveda pripetijo tudi takšne in drugačne poškodbe. Kaj narediti, da se poškodba kar se da hitro in lepo zaceli, vedo številni vrhunski športniki, ki si želijo čim hitreje nazaj v svoje aktivno življenje. Pomagajo si na različne načine, med drugimi tudi z dihanjem povišani vrednosti kisika, ki ga dobijo v za to namenjeni napravi – hiperbarični komori. Imamo jo tudi v Centru Lumina, ki se nahaja na Ljubljanski cesti 110 v Domžalah.

Kakšna je funkcija kisika v telesu, že vemo. V idealnih pogojih je kisik v mešanici zraka, ki ga vdihujemo, prisoten v 21%, ob večji onesnaženosti zraka, pa je kisika bistveno manj. Z vdihanim zrakom, se kisik skozi pljučne mešičke transportira v krvožilni sistem. Veže se na hemoglobin – rdeče krvničke – ta pa ga ponese do vseh celic v telesu. Zavedati se je potrebno, da če celica že pet minut ne dobi sveže količine kisika, odmre. Ko govorimo o poškodbah, je kisik še toliko bolj pomemben, zato ga z dodatnim dovajanjem v kisikovi komori mnogi športniki že uspešno uporabljajo kot pomoč pri obnovi tkiv in celjenju ran.

S pomočjo povišane vrednosti kisika pod tlakom, se zmanjša stopnja mišične utrujenosti in kopičenje mlečne kisline. Hkrati povečana vsebnost kisika pomaga pri okrevanju. Hitreje se obnavlja živčevje, kapilare in tudi večje krvne žile, strjena kri (hematom) se hitreje razgrajuje, kisik pa pripomore tudi k hitrejšem celjenju mišičnih vlaken, kosti, vezi in organov.

Kaj se dogaja v našem organizmu med tretmajem v kisikovi komori?

V komori oseba diha v večjih količinah povišano vrednost kisika, kot je to mogoče v normalnih, običajnih razmerah. Če je v zraku cca. 21% kisika, ga v komori zadihamo v vrednosti od 90-98%. Poleg tega se v komori poviša tlak, s čemer se v krajšem času v pljuča vnese večjo količino kisika. Več kisika se posledično raztopi v krvi in v telesu se sprožijo samozdravilni procesi. »Višek« kisika gre torej na mesta, kjer ga telo najbolj potrebuje. Tako se regenerirajo poškodovane celice, stimulira pa se tudi nastajanje novih matičnih celic. Obnovi se živčevje, spodbudi nastajanje kolagena in odlično vpliva na vse primarne procese v telesu. Učinkuje tudi pri poškodbah možganov in hrbtenice, ter uspešno »odpravlja« tudi modrice in otekline.

Koliko tretmajev v hiperbarični komori se priporoča posameznikom, ki se soočajo s športnimi poškodbami?

To je popolnoma odvisno od vsakega posameznika. Vsekakor en tretma pri regeneraciji poškodbe, ne zadošča, saj takrat telo komaj zazna povišano vrednost kisika v krvi. Običajno se zaporedoma opravi 3-5 tretmajev, potem pa je veliko odvisno tako od poškodbe kot tudi od osebe. Poznamo primere, ko so otroci že po štirih zaporednih tretmajih, pri nategnjenih kolenskih vezeh, popolnoma okrevali. Ker se tkiva pri otrocih še razvijajo, vidimo tudi hitrejše rezultate. Pri nekaterih pa je potrebno več časa in vztrajnosti. Če so mlajši, gredo v komoro skupaj s starši, starejši pa so notri sami.

V Centru Lumina se zavedamo pomena in vrednosti posameznikove soudeležba pri procesu zdravljenja, zato vsem, ki želijo, pokažemo tudi dihalne vaje in pa vaje pozornosti ter biohacking oziroma do-it-yourself biology. Gre za načine, kako lahko že z malenkostmi, kot so rahla sprememba misli, čustev, navad, meditacije, posta,… izboljšajo kakovost svojega življenja. Glede samega procesa okrevanja pa nudijo še boljše rezultate

Kateri športniki pogosteje poiščejo vašo pomoč?

Hm.., največ je poškodb kolenskih in ramenskih vezi, zlomov, bolečin v hrbtenici, poškodbe glave, poškodb mišic,…to so tiste najpogostejše s katerimi imamo tudi odlične rezultate pri celjenju. Nekateri pa pridejo zaradi želje po hitrejši regeneraciji po treningih. Najbolj pa nas navdušuje, ko športniki v komori delajo vaje za mentalno in psihično moč, ki jo športnik potrebuje za doseganje rezultatov.

Veliko je sicer rekreativnih športnikov –  trenutno največ smučarjev, obiščejo pa nas tudi vrhunski športniki. Poimensko ne bi nikogar izpostavljala, so pa to nogometaši, smučarski skakalci, tenisači, tekači, plesalci (imamo celo eno od svetovnih prvakinj v skupinskih plesih lanskega leta),…

Prednosti kisikove komore so prepoznali tudi svetovno znani in profesionalni športniki

Teniški as Novak Djoković v hiperbarični komori, foto: portal Tennis.com

Prednosti uporabe kisikove komore so na svetovni ravni izpostavili tudi številni svetovni znani športniki, ki jo uporabljajo za regeneracijo ter celjenje. To je na primer teniški as Novak Djoković, ki svojo komoro celo vozi s seboj na pomembnejše turnirje in daljše obiske. Znan je tudi po alternativnem načinu življenja in promociji samopomoči, kot je urejena prehrana, dihalne vaje, kopanje in tuširanje z ledeno vodo. Omenila bi, da imajo ponekod cele ekipe zakupljene termine za HBOT.

Prav tako sta pomoč pri regeneraciji izpostavila znana nogometaša Neymar in Cristiano Ronaldo, zasledila pa sem že tudi imena kot so Tiger Woods, Lebron James in še mnogi drugi.

V zimskih športih pa sem zasledila zgodbo olimpijke Nine O’Brien Pozrela – smučarke, ki je lani na Olimpijskih igrah na Kitajskem sicer dosegla šesto mesto, čeprav je imela vse možnosti za medaljo, če le ne bi prišlo do nesreče. Med spustom si je namreč grdo zlomila golenico in gleženj. Poškodba je bila izjemno resna in grda, saj je do nje prišlo s takšno silo, da se je kost zataknila v smučarski čevelj in nihče ni mogel dojeti, da je tak zlom sploh mogoč. Kot je kasneje povedala, saj je bila v trenutku nesreče v šoku, takrat ni čutila nobene bolečine, vendar je takoj pomislila, da morebiti ne bo nikoli več smučala. Po operaciji jo je čakalo pol leta INTENZIVNE rehabilitacije. Odločili so se, da bodo v rehabilitacijo vključili tudi HBOT (hiperbarični kisikov tretma). Komoro je obiskovala 4-5x tedensko. Povedala je, da se je z vsakim obiskom njeno srce ( čustveno), ki se je ob poškodbi tudi zlomilo, nekoliko umirilo, prav tako pa tudi oteklina na nogi. Zmanjšal se je edem, ki ga povzroča ujeta tekočina med tkivi, lepše in hitreje pa so se zacelile tudi kosti, živčne povezave in ostala tkiva v nogi. Najbolj jo je razveselilo, da je po vsakem tretmaju noga bila spet bolj podobna nogi. Še v istem letu poškodbe, se je novembra senzacionalno vrnila na bele strmine, kjer še vedno uspešno trenira in tekmuje. Ob spoznanju resnosti poškodbe, ko so ji kar štirje pomagali sneti smučarski čevelj, si nihče ni predstavljal, da se bo kaj kmalu spet vrnila na bele strmine.

Ekskluzivno za bralce Domžalca

 

Izkoristite EKSKLUZIVNO ponudbo, ki so jo za BRALCE Domžalca pripravili v Centru Lumina v Domžalah. Izberite želeni paket *kisikovih tretmajev (HBOT), rezervirajte izbrani termin, vtipkajte kodo: DOM10 in izkoristite 10% popust. Akcija velja vključno do 28. februarja 2023.

Dihamo lahko za preživetje ali pa za življenje. Sami izbiramo.

*Več informacij o tretmaju je dostopnih na spletni strani www.centerlumina.si

Vse te zgodbe me navdihujejo. Navdihujejo pa me pa tudi naše stranke. S pomočjo hiperbarične komore se poškodbe celijo hitreje in lepše, zato vsakemu po poškodbi priporočamo vsaj nekaj tretmajev, da pomagajo organizmu pri procesih celjenja.

Center Lumina se nahaja na Ljubljanski 110 v Domžalah. Dosegljivi smo tudi na e mailu: dihaj@centerlumina.si ali na tel 040 23 22 07. Lepo vabljeni tudi k obisku spletne strani www.centerlumina.si.

Avtor: Lucija Maleš, Foto: Center Lumina

Tagi