S katero hrano boste ohladili telo?

Hrana, ki ohlaja ter enostaven recept za ješprenjevo solato

Vstopili smo v nov vročinski val, zato je dobro oblikovati jedilnik, ki nam bo pomagal naravno ohladiti telo. Ajurveda se že dolgo ukvarja s tipi teles (vata, pita ter kapa) ter prehrano. Katera hrana torej ohlaja telo? Vsekakor je dobro, da  izbiramo predvsem lokalno in ekološko pridelano hrano, kajti kateri paradižnik je najboljši? Tisti iz domačega vrta.

Ajurvedska dieta je ena izmed najstarejših diet na svetu, nastala je pred več kot 3000 leti. Po ajurvedi naj bi bila topla hrana predvsem tista, ki je pekoča in s tem segreva telo, torej česen, čili, črni poper itd. V poletnih mesecih je priporočljivo jesti manj mesa (predvsem rdečega) ter korenaste zelenjave kot so krompir, korenje, repa ter koleraba.

Kateri prehranski izdelki pa poskrbijo za naravno ohlajanje telesa in so priporočljivi za sestavljanje poletnih obrokov?

  • sladko in kislo sadje: jabolka, marelice, fige, češnje, grozdje, lubenice, melone, slive, banane, robide, brusnice, borovnice, granatno jabolko, avokado
  • sladka in grenka zelenjava: paradižnik, bučke, šparglji, paprika, kumare, jajčevci, zelena solata, gobe
  • žita: pira, kamut, rjavi riž, ajdova kaša, prosena kaša, polenta, amarant, ješprenj
  • stročnice: fižol, čičerika, leča
  • sojini izdelki: tofu, sojino mleko
  • mlečni izdelki: kravje mleko, kozje mleko, jogurt, smetana, sir, sladoled
  • začimbe: sveža bazilika, koriander, kumina, koper, koromač, meta, žafran, kurkuma
  • čaji: zeleni čaj, kamilica, meta, koromač, hibiskus, koprive

Recept za osvežilno ješprenjevo solato

  • 4 pesti ješprenja
  • paradižnik
  • kumarica
  • pest sira Parmigiano reggiano ali Pecorino
  • olivno olje
  • jabolčni kis
  • sol
  • sveža bazilika (po želji)

Ješprenj namočimo ter skuhamo. Vodo, v kateri se kuha posolimo, skuhanega pa speremo pod mrzlo vodo in pustimo, da se ohladi. Paradižnik in kumaro narežemo na majhne kocke in pomešamo s kuhanim ješprenjem. Dodamo naribani sir, po želji lahko zamenjamo sir tudi s kakšnim mladim sirom ali feto, ter ga nadrobimo. Solato po okusu začinimo s soljo, olivnim oljem, kisom ter svežo baziliko.

Tekst in foto: Doris Bubnjič

 

Tagi