REPORTAŽA: V mesecu marcu se prebuja narava, zato so čebele iz dneva v dan bolj živahne

Viktor Svetlin, čebelar iz Vira pri Domžalah je z nami delil nasvete o tem, kaj vse je potrebno postoriti okoli čebelnjakov in v samem čebelnjaku v mesecu marcu. V tem mesecu naj bi se na grobo opravilo stvari, kot je pregled čebeljih družin, preveriti potrebno zalogo hrane, sajenje medovitih rastlin in priprava satnic.

Marec je prvi spomladanski mesec. Utrujeni od sivih, hladnih in kratkih dni zime se veselimo prvih toplih žarkov. Čebele so iz dneva v dan bolj živahne, kajti narava se prebuja in tudi paše je iz dneva v dan več. Zacvetijo prve znanilke pomladi, ki ob sončnih dnevnih privabljajo čebele iz panjev. Pravo veselje jih je opazovati, kako v panje prinašajo cele koške rumene obnožine.

Mesec marec je navadno še toliko hladen, da se pri čebelah na splošno dopušča le najnujnejša opravila, pa še za ta morajo čebelarji počakati, da se temperatura dvigne vsaj na 10 C v senci. Prve preglede opravijo zelo hitro, saj morajo čebelarji paziti , da v panju ne izgubijo preveč toplote in da čebeljih družin pretirano ne vznemirjajo.

»Marec pa je mesec ko se vremenske razmere temperaturno mnogo bolj izenačijo po vsej Sloveniji. Tudi razvoj čebel je bolj izenačen. Vsak čebelar se sprašuje kako lahko pomaga čebelam, v tem času burnega razvoja«, pravi čebelar Viktor Svetlin. Po njegovih besedah je najpomembneje, da so čebele kvalitetno izolirane. Največ energije porabijo za vzdrževanje toplote v panju. Vse ostalo je največ odvisno od lokacije, kjer čebelarijo in od trenutnih vremenskih razmer. Važno je tudi, kaj cvete v neposredni bližini čebelnjaka. Vedeti moramo, da čebele v tem času letijo le nekaj 100 m od panja in ne tako kot poleti, ko letijo na pašo tudi več kilometrov. Prišel je tudi čas, ko lahko čebelarji odprejo panj, vendar le toliko, da počistijo podnico. Gnezdo pustijo pri miru, ker itak ne morejo nič ukrepati. Pri prvem pregledu ocenijo rezerve medu, ki morajo biti v tem trenutku od 8 -10 kg, stanje zalege in zdravje družine. V kolikor je čebelja družina brez hrane ji dodajo sat z medom iz rezerve ali iz družine, ki jo ima viška. Prav tako preverijo, če je v panju matica. Kvalitetna čebelja zalega jim je dober dokaz za to. Več pozornosti morajo nameniti družinam, ki slabo ali sploh ne izletavajo. Če se najde družino brez zalege in z majhnim številom čebel jih ometejo, panj pa zaprejo. Ometene čebele si bodo same izprosile vstop v drugi panj. V kolikor pa je kakšna družina odmrla, takšen panj zaprejo, očistijo in dezifincirajo. Včasih se izplača, da oslabeli družini, ki ne zaseda vsega satja, zaradi lažjega ogrevanja zožijo prostor in jo z pregradno desko v velikosti in debelini satnika omejijo na manjše število satov. Oslabela družina se bo v manjšem prostoru lepše razvijala in ji bo čebelar prostor po potrebi sproti razširjal.

Drugih posegov v panj v tem mesecu po besedah Viktorja ne priporočajo, pa tudi potrebni niso. Marec pa je tudi zadnji čas, da se pripravi potrebno število novih satnic, ki jih bodo rabili že naslednji mesec. Pri satnicah ne smejo skopariti. Staro satje je leglo raznih bolezni. Z zamenjavo satja pa bodo čebelarji pridobili tudi kvalitetnejši med in zmanjšali možnost vnosa raznih okužb. Čebelar se mora zavedati, da je med največji dar narave, torej naj omogočijo čebelam, da ga shranijo v kvalitetno satje. Tudi čebelarji se pripravljajo na novo sezono, da jo bodo pričakali vsaj z čisto in razkuženo opremo, še bolje pa s posodobljeno.

Skratka, čebelji družini je v vsem njenem življenjskem obdobju potrebno omogočiti boljše pogoje življenja, kakor jih ima sama: »To je še posebej pomembno v mesecu marcu, kajti edino tako lahko zagotovijo pospešen razvoj čebelje družine. Varoa bo sedaj pobrala svoj zadnji davek, v prihodnjih mesecih pa se bo začasno potuhnila. Vsi panji, pri katerih se je ugotovil velik naravni odpad varoe, bodo problematični kasneje pozno poleti oziroma jeseni.«

Ker se je zrak že precej ogrel, je začela upadati tudi prodaja medu in medenih izdelkov. Viktor nam pove, da je v medu ogromno dobrih snovi, ki jih potrebujemo skozi vse leto in ne samo v hladnih dneh. Pri fizičnih naporih med hitro nadoknadi izgubljeno energijo in je bolje pojesti žličko medu vsak dan čez vse leto, kot pa se ob naporih posluževati raznih multivitaminskih tablet, ki nič ne koristijo, so pa precej drage. Zato kupujte domači med, saj če primerjaš ceno litra medu ali ceno tistih nekaj tablet v škatlici in koliko krat vzameš eno ali drugo, hitro ugotoviš, kaj je boljše. Zato se ob koncu tedna le ustavite na domžalski tržnici in si pri čebelarju Viktorju privoščite kozarec medu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi