REPORTAŽA: Prvi znanilci pomladi, ki letos malo zamujajo, so zelo pomembni za čebele

Meseca januarja smo na našem portalu objavili reportažo s čebelarjem Viktorjem Svetlinom iz Vira pri Domžalah, ki predstavlja že četrti rod čebelarjenja svoje družine, ki izhaja iz Studenca. Takrat smo izvedeli marsikaj zanimivega in poučnega, kaj čebelarji počnejo v času mirovanja čebel. Ker smo že zakorakali v mesec februar, je pred nami nova reportaža, saj smo ponovno obiskali Viktorja, ki nam je povedal o prvih aktivnostih čebel, ki so že pričele z zalego, kar pomeni, da se je narava že počasi začela prebujati, letos zaradi hladnega vremena sicer malo kasneje. Kljub hladnim vremenom, pa imajo čebelarji v teh dneh kar nekaj dela, predvsem s pripravami na novo sezono. Pomlad je namreč pred vrati.

Letošnji januar je bil napram preteklim letom veliko bolj hladnejši. Kako je hlad vplival na čebele, pa se bo po besedah Viktorja Svetlina videlo šele spomladi. Slišal je, da je propadlo kar nekaj čebeljih družin, predvsem zaradi tega, ker ni bilo lepega vremena, da bi imele čebele izletne dneve, da bi se lahko potrebile. Zaradi tega jim v črevesju ostane blato in to je najbolj nevarno za drisko. Čebelarji to imenujejo bolezen Nosema: »To ni prijetna stvar, ne za čebele in ne za čebelarje. Zaradi tega tudi marsikatera družina propade. Brez ugodnega vremena tudi za čebele ni kaj preveč prijetno«.

Prekomeren hrup v panju in brenčanje čebel je znak, da je nekaj narobe
In kako je s hrano v teh dnevih? »Tisti, ki jih je jeseni dovolj nahranil, pomeni, da imajo čebelo hrano na zalogi. Drugače pa je potrebno opravljati kontrolo. Vsaj enkrat na teden oziroma na štirinajst dni. Če imajo čebele premalo hrane ali pa da so ostale brez matice, se vidi že na bradi panja, v samem čebelnjaku pa se sliši prekomeren hrup čebel in njihovo brenčanje. Že potem ugotoviš, da je nekaj narobe«, pojasni Viktor. Zato je potrebno z baterijo posvetiti v panj in sicer skozi mrežo, da se ugotovi koliko hrane imajo čebele. Če je hrane dovolj, je potem razlog čebeljega hrupa, da so ostale brez matice: »V tem primeru se odpre panj, opravi pregled ter se doda matico. Pri nas imamo za takšne primere rezervne družine na treh satih. Gre za veliko družino, ki jo imenujejo gospodarska družina. To je družina na devetih do dvanajstih satih. Ven vzamemo tri sate, brez čebel in brez hrane. Po dveh dneh jih dodamo na levo ali desno stran k družini brez matice. Te čebele, ki so bile prvotno že v panju, kjer se je nahajala velika družina, se hitro pridružijo tej mali rezervni družini in v sožitju lepo prezimijo ter počakajo na pomlad.«

Prvi znanilci pomladi so pomembni za čebele
Letos prvi znanilci pomladi, kot so leska, kronce, zvončki, trobentice in teloh zaradi hladnega vremena še niso zacveteli, se pravi, da se je vegetacija nekoliko odmaknila. Po besedah Viktorja so prvi znanilci pomladi pomembni za čebele, saj na njih naberejo cvetni prah, kar je zelo pomembno za leglo, ker so čebele že pričele z zaleganjem. To se vidi na vratih panjev, saj so na notranji strani že vlažna oziroma zarosena. V hladnih dneh pa se vidi tudi na žrelih, se pravi na čebeljih vhodih v panje, ki so v ivju. To je tudi znak prvega zaleganja čebel. V času zaleganja se temperatura v panju iz 22 stopinj dvigne na 33 stopinj, lahko pa tudi na 35 stopinj. V času zaleganja morajo imeti čebele tudi dovolj hrane, sicer propadejo zaradi lakote: »Zato mora biti čebelar v tem obdobju vesten in nadzorovat dogajanje v panjih.« Se pa po besedah Viktorja velikokrat tudi zgodi, da imajo čebele preveč hrane, zato ne gredo za hrano. To pa čebelarji imenujejo, da so čebele umrle pri polni skledi hrane.

Nenapovedani obiskovalci
Ni pa v tem obdobju težava za čebele samo hrana ali pa da ostanejo brez matice. Pred dnevi je Viktorjev čebelnjak na Kolovcu obiskala Rovka. In sicer je prišla v dva spodnja panja ter pojedla kar zajeten del čebelje družine. »To se vidi na bradi, kjer ležijo čebelje glave. Rovka namreč poje samo zadek. Verjetno zaradi tega, ker je v njih več hranilnih snovi. Takšne stvari je seveda potrebno na nek način preprečiti. Nekateri zaščitijo panje z mrežicami, jaz pa sem odprl panja in ju sčistil.« Za čebele so zelo stresni tudi tresljaji, ki jih velikokrat povzročajo mačke, ko skačejo po panjih. Čebele so po pripovedovanju Viktorja zelo občutljive na tresljaje, saj se vznemirijo in nato zapustijo jedro družine, padejo na poden panja in tam umrejo. Zato je potrebno biti pozoren tudi na takšne stvari.

Priprave na novo čebelarsko sezono
Kljub mrzlim zimskim dnem, so čebelarji že zaposleni s pripravami na novo čebelarsko sezono. »Največ poudarka je na izobraževanju, saj po Sloveniji potekajo razna predavanja za čebelarje. V teh dneh se vrstijo tudi občni zbori čebelarskih društev, kar je tudi priložnost za pogovore z drugimi čebelarji in za izmenjavo mnenj. V začetku meseca marca bo v Celju potekal vsakoletni čebelarski sejem, ki je zanimiv tako za čebelarje kot za vse ostale. V okviru sejma bodo potekala številna predavanja, možno bo kupiti tudi razno čebelarsko opremo. Predstavili pa bodo tudi kakšne novosti«, pravi Viktor.

Viktor nam še pove, da med priprave na čebelarsko sezono spada tudi nabava novih panjev. Za novo čebelarsko sezono so pri njih naročili 50 novih panjev. Te panje pa je potrebno obdelati in pripraviti na selitev čebele. Po besedah Viktorja nekateri čebelarji kupujejo stare panje. Pri teh pa je potrebno biti pozoren, če so še sposobni čebelam nuditi ustrezno zatočišče, da preživijo v njih. Seveda pa jih je potrebno tudi razkužiti. Med priprave na novo čebelarsko sezono je potrebno zažičiti satnike, otreti satne osnove in seveda je potrebno prodati še lansko zalogo medu, da se pripravi prostor za novo zalogo.

Viktor upa, da bo letošnja čebelarska sezona boljša od lanske, ko je bilo skorajda vso sezono veliko deževja. Mi pa ga ponovno obiščemo prihodnji mesec, ko bo v panjih že veliko bolj živahno.

Avtor: Miha; Foto: Miro Pivar, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi