REPORTAŽA: Mesec maj bo odločilen za uspeh čebelarjenja v tem letu

Mesec je ponovno naokoli in spet smo poiskali čebelarske nasvete pri čebelarju Viktorju Svetlinu. "V drugi polovici maja dosežejo čebelje družine vrhunec svojega razvoja. Mesec maj bo odločilen za uspeh čebelarjenja v tem letu. Če so čebelarji konec aprila zamujali s širjenjem gnezda ter z vstavljanjem satnic in izdelanih satov čebeljim družinam, bodo namesto medu lovili roje po bližnjih drevesih," nam je v uvodu obiska povedal Viktor.

Starejši čebelarji se še spomnijo, kako so včasih čebelarji tekmovali med seboj, kateri bo prej imel roj. To je bila želja vsakega čebelarja, ker je bil to dokaz, da je dober čebelar. Toda kmalu so ugotovili, da družina, ki izroji, ne prinese veliko medu. Ta ugotovitev velja še dandanes, tako kot je še vedno tudi precej čebelarjev, ki si želijo naravne roje. Če je družina že pokrila matičnike, preprečevanje ni več učinkovito in smotrno. V tem primeru družino pustijo, da izroji, in si ogledajo ta dar narave. Maj je mesec največjega razvoja čebel. Kjer pa je že aprila cvetel regrat in sadno drevje, pa so čebele že v začetku meseca na vrhuncu. Najpomembnejši cilj mora biti čebelarju, da so njegove čebele na vrhuncu ob začetku paše v okolici čebelnjaka. 

"Problem slovenskega čebelarstva je preveč rojev. Kje so glavni vzroki za to? Z gotovostjo lahko trdim, da za to niso krive čebele, krivi so čebelarji!" pravi Viktor.

Kaj ukrenemo, če so se čebele že odločile za roj? Taki družini odvzamejo vso zalego in matico! Iz tega materiala naredijo ustrezno število rezervnih družin. To pomeni, da dajo v pet satni panj dva sata zalege in ga dopolnijo s satnicami. Pri tem pazijo kakšne matičnike ali matice jim bojo dodali! Najbolje je, če sta sata zalege iz različnih panjev. V panj, ki je hotel rojiti dodajo rezervno družino. Narejence ne odnesejo drugam, tako da se pašne čebele lahko vrnejo. Dva sata čebel je v mesecu maju najbolj optimalno število čebel, da se do jeseni razvijejo v pravo družino. Zavedati se je treba, da normalna čebelja družina na leto porabi 80 kg medu za lastne potrebe. Čebelarji lahko vzamejo le višek tega prinosa. Pa še nekaj. Že Janša je učil, da čebele, ki so bile enkrat lačne, ne bodo nič nabrale, dokler bo v panju ta matica. Čebelarji pazijo, da ne bodo čebele lačne, kar se v maju rado zgodi. Že stari čebelarji so učili, da so čebele največkrat lačne prav ob cvetenju sadnega drevja. Ob lepem vremenu pa tudi kaj naberejo.

Maja morajo čebelarji opraviti tudi temeljito diagnozo in ugotoviti, koliko varoj je v čebelji družini. Če diagnoza pokaže, da morajo ukrepati še pred koncem paše, imajo na razpolago več možnosti: nadaljujejo lahko izrezovanje trotovine ali odvzemajo sate pokrite čebelje zalege, vključijo lovilne sate itd. Viktor ima izrezano trotovino obešeno na drevesu in v ptičji krmilnici, kjer siničke in vrabčki veselo jedo trotovino.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi