REPORTAŽA: Aprila, ko se narava popolnoma prebudi, čebelice že pridno letajo iz cveta na cvet

Tudi v mesecu aprilu smo se oglasili pri čebelarju Viktorju Svetlinu iz Vira pri Domžalah ter ga povprašali kaj vse počnejo čebelarji in čebele v tem mesecu, ko se narava popolnoma prebudi iz zimskega spanja, saj zacveti obilo cvetov, na katerih čebele nabirajo medičino in cvetni prah. Na nekaterih pasiščih čebelarji celo točijo češnjev med, ki je zelo okusen.

Aprila se že pojavijo obdobja toplih dni. Temperatura se lahko včasih zviša tudi do 25 °C. Ta mesec zacveti obilo cvetov, na katerih čebele nabirajo medičino in cvetni prah. »Nepredvidljivo je lahko le vreme, ki lahko občutno zmanjša bero. Če je vreme lepo, čebele obletavajo spomladansko reso, ki še vedno lahko cveti v senčnih legah, vrbo, oljno repico, ki jo zadnja leta sejejo v večjih količinah za pridobivanje biodizelskega goriva za avtomobile in regrat, ki obilo medijo. Ob začetku meseca aprila je začela cveteti tudi divja češnja, ki je pomemben dejavnik v razvoju čebeljih družin. V drevoredih in parkih zacveti javor, v sadovnjakih pa začne cveteti sadno drevje. Na nekaterih pasiščih čebelarji celo točijo češnjev med, ki je zelo okusen«, nam je v uvodu zaupal Viktor Svetlin.

Čebelje družine se ob bogati paši na češnji lepo razvijejo. Tako izobilje v naravi povzroči v čebeljem panju pravo razvojno eksplozijo. Močnim čebeljim družinam lahko ob koncu meseca zmanjkuje satja za zaleganje, za presežke cvetnega prahu in zaloge medičine. V močnih čebeljih družinah se že budi gradilni nagon, ki ga znajo spretni čebelarji s pridom izkoristiti. Čebelar Viktor nam je pokazal tudi delo v čebelnjakih, ki ga je potrebno opraviti v tem obdobju.

Prvi protirojilni ukrep: »Če se nam obeta nekaj lepih dni, hkrati pa opazim, da družine posedajo skoraj po celi podnici plodišča, se odločim za pregled in prvi protirojilni ukrep. Ob lepem ne vetrovnem vremenu, ko pašne čebele odletijo na pašo, si pripravim kozico za morebitno odlaganje polnega medenega satja. Iz plodišča vzamem sat s hrano, ob zalego pa vstavim gradilni satnik, v katerega sem že prej (na zgornjo stran) vstavil ozek trak satnice, da bodo čebele takoj začele graditi satje. Ko vidim, da so čebele po nekaj dneh začele graditi satje in da ga je matica takoj zalegla, na nasprotno stran ob gnezdo vstavim satnik s satnico.« Čas ko cvete češnja in potem še ostalo sadje in regrat, čebele tudi izdelajo najlepše satje. Če je vreme zelo ugodno, damo v panj lahko tudi več satnih osnov. Ne zamudimo te priložnosti.

Medišče, ki je bilo do tedaj pokrito odpremo in na sredino nad gnezdo premestimo krajna medena sata iz plodišča: »Hrano na satih odprem, tako da začnejo čebele medene zaloge prenašati v tiste dele gnezda, ki so zanje najprimernejše. Tako dosežemo polno zaposlitev in optimalen razvoj čebeljih družin. Čebeljim družinam s tem podaljšamo čas priprave na rojenje. Pri nekaterih družinah pa se rojilno razpoloženje niti ne pojavi.«

Viktor še pove, da morajo čebelarji vsa opravila pri čebelah izvajati premišljeno, čim hitreje in mirno, brez sunkovitih prijemov, tako da čebel ne zmotimo pri njihovem delu in da gnezda ne ohlajamo po nepotrebnem: »Pripravimo si vse potrebno orodje: kozico, dleto, nož, omelo, grebljico za čiščenje podnice, sipalnik, primerno kadilo (sam uporabljam strohnjen les). Pri delu s čebelami bodimo vedno čisti in v sveži obleki iz svetlega materiala. V čebelnjaku imejmo tudi vedro s čisto vodo in milo, da si lahko večkrat umijemo roke. Še bolje je, če imamo blizu čebelnjaka tekočo vodo.«

Pogovor z Viktorjem je minil ob delu, ki ga v tem času opravljajo čebelarji, čebelice pa so medtem iz čebelnjaka pridno izletavale ter nazaj nosile polne lončke svetnega prahu in medičine.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar, Viktor Svetlin; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi