Razlika med različnimi faktorji sončne kreme

Sončne kreme z različnimi zaščitnimi faktorji (SPF) se razlikujejo predvsem v stopnji zaščite, ki jo nudijo pred UVB žarki, in trajanju zaščite. SPF 20 blokira približno 95% UVB žarkov, medtem ko SPF 50 blokira okoli 98%. Čeprav je razlika v odstotkih blokiranih žarkov majhna, SPF 50 nudi nekoliko večjo zaščito.

SPF faktor označuje, koliko časa lahko ostanete na soncu brez opeklin v primerjavi s časom brez zaščite. Na primer, če bi brez zaščite dobili opekline po 10 minutah, bi uporaba SPF 20 to podaljšala na 200 minut (20-krat dlje), uporaba SPF 50 pa na 500 minut (50-krat dlje). Vendar pa to ne pomeni, da je zaščita ves ta čas enako učinkovita, saj se krema s časom in zaradi dejavnikov, kot so znojenje, plavanje in brisanje, razgrajuje. Zato je potrebno kremo redno obnavljati, vsaj na vsaki dve uri.

Poleg zaščite pred UVB žarki, nekatere sončne kreme nudijo tudi zaščito pred UVA žarki, ki prav tako povzročajo poškodbe kože. Pri izbiri kreme je zato pomembno izbrati  zaščito, ki ščiti pred obema vrstama žarkov.

Na koncu je ključnega pomena pravilno in zadostno nanašanje sončne kreme ter redno obnavljanje zaščite, da dosežete optimalno zaščito, ne glede na izbran SPF.

Tagi