Prve ugotovitve glede vzrokov za omejitev uporabe vode iz vodovodnega sistema Kolovec

Javno komunalno podjetje Prodnik je v sklopu rednega nadzora nad kakovostjo pitne vode, ki ga izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano Republike Slovenije, prejelo obvestilo, da obstaja sum na onesnaženje pitne vode v vodovodnem sistemu Kolovec, ki oskrbuje s pitno vodo uporabnike na področju krajev Dolenje, Homec, Hudo, Kolovec, Nožice, Preserje, Radomlje, Rova, Škrjančevo, Turnše, Volčji Potok, Zgornje Jarše in Žiče.

Po prejemu obvestila in priporočila o omejitvi porabe pitne vode ter preventivni dezinfekciji vodovodnega sistema je Javno komunalno podjetje Prodnik takoj pričelo obveščati uporabnike omenjenega vodovodnega sistema o ukrepih omejitve uporabe pitne vode za uživanje in pripravo hrane ter pričelo z dezinfekcijo in spiranjem vodovodnega sistema, da bi v čimkrajšem času ponovno omogočili normalno oskrbo s pitno vodo. V času trajanja ukrepa omejitve uporabe pitne vode je Javno komunalno podjetje Prodnik s tesnim sodelovanjem z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano Republike Slovenije stalno spremljalo stanje na vodovodnem sistemu Kolovec z rednimi vzorčenji pitne vode in spremljanjem rezultatov analiz.

Dne 1. 7. 2015 dopoldne je Javno komunalno podjetje Prodnik s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano prejelo obvestilo, da analize vzorcev pitne vode ne vsebujejo elementov, ki bi lahko predstavljali nevarnost za zdravje uporabnikov ter da se lahko ukrep omejitve uporabe pitne vode prekliče, kar je Javno komunalno podjetje Prodnik nemudoma storilo z objavami sporočila preko radijskih programov VAL 202 in Radio Hit. Prav tako je sporočilo dostopno uporabnikom na spletni strani www.jkp-prodnik.si.

Prve ugotovitve glede vzrokov za onesnaženje vode v vodovodnem sistemu Kolovec kažejo na to, da je močno deževje v začetku preteklega tedna povzročilo delen stik površinske vode z vodo, ki se črpa iz enega od štirih vodnjakov, ki oskrbujejo z vodo vodovodni sistem Kolovec. Navedeni vodnjak je do nadaljnega izločen iz uporabe, kar pa ne bo predstavljalo težav pri zagotavljanju zadostnih količin pitne vode za uporabnike vodovodnega sistema Kolovec, saj preostali trije vodnjaki zadoščajo za zadostno in varno oskrbo vodovodnega sistema. V skladu s priporočili Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano se bo voda v vodovodnem sistemu Kolovec preventivo dezinficirala še do konca tega tedna (predvidoma najkasneje do 5.7.2015) s predpisanimi količinami klora, nato pa je predvidena normalna oskrba s pitno vodo brez dezinfekcije, tako kot je potekala do izrednega dogodka.

Glede na to, da vode v vodovodnem sistemu Kolovec zaradi ustrezne kakovosti v normalnih pogojih ni potrebno dezinficirati so uporabniki vode iz vodovodnega sistema Kolovec prisotnost dezinfekcijskega sredstva občutili, čeprav je dezinfekcija potekala s približno polovično vrednostjo dopustne vrednosti dezinfekcijskega sredstva, kar je zadoščalo, da se zagotovi ustrezna varnost za neomejeno uporabo vode.

»Ne glede na to, da je prišlo do omejitve uporabe pitne vode iz vodovodnega sistema Kolovec zaradi višje sile, na katero upravljalec vodovodnega sistema Kolovec Javno komunalno podjetje Prodnik nima vpliva, se uporabnikom vode iz vodovodnega sistema Kolovec opravičujemo zaradi nevšečnosti, ki so jih bili deležni zaradi omejitve uporabe pitne vode.«


 

Tagi