Projekt »Varno v šolo in domov«

V četrtek, 19. junija 2014, se je v sejni sobi Občine Domžale zbralo več kot 40 predstavnikov šol, vrtcev, krajevnih skupnosti, društev in tudi policije, ki so se na županovo pobudo priključili projektu »Varno v šolo in domov«. Vsi se zavedamo, da so v prometu najbolj ranljivi prav otroci ter da smo za njihovo varnost odgovorni prav mi, odrasli, zavedamo pa se tudi, da za njihovo dodatno varnost vsak dan lahko vsi storimo še kaj boljšega.

»Le z vašo pomočjo bomo lahko naše in vaše otroke na ključnih prehodih za pešce varovali vsak dan in tako preprečili tisto najhujše. Namen sestanka, katerega se je na moje veliko presenečenje resnično udeležilo veliko število ljudi, je varnost otrok v prometu,« je povedal župan Občine Toni Dragar, sklicatelj sestanka. Poudaril je, da ta projekt nikakor ni nadomestilo za nujne investicije, ki jih bo še potrebno izvesti na področju Varnih poti v šolo, a vsekakor dobra dodana vrednost k varnosti naših otrok.

Občina Domžale se namreč zaveda, da z nakupom STOP znakov, ki jih bo podarila vsem šolam in vrtcem v svoji občini ne bi naredila veliko. V kolikor ne združi tako policiste, ki imajo znanje, kot tudi prostovoljce, ki imajo željo, voljo in seveda čas, da bi v jutranjih in opoldanskih konicah skrbeli za naše najmlajše, ne naredi veliko. STOP znaki bi ostali v kleteh, otroci prepuščeni sami sebi. Iz tega razloga je še pred koncem šolskega leta na enem mestu zbrala vse, ki lahko igrajo ključno vlogo pri varnosti otrok v cestnem prometu in tako spremenijo kulturo nekaterih voznikov, ki se ne zavedajo svojega nevarnega ravnanja v prometu, obenem pa otroke naučijo pravilnega vedenja in obnašanja na cesti.

Andreja Pogačnik Jarc, podžupanja Občine Domžale, je nato vsem prisotnim nekoliko podrobneje razložila celoten projekt, katerega glavni cilj je pridobitev kar se da velikega števila prostovoljcev, ki bi v času šolskega leta v jutranjem in opoldanskem času pomagali otrokom varno prečkati cesto. »Zelo sem optimistična in verjamem, da je v naši občini veliko takšnih, ki bi imeli željo in voljo opravljati častno delo, ki konec koncev tudi rešuje življenja,« pove Pogačnik Jarčeva, ki verjame v plemenito delo prostovoljcev.

Čeprav je včerajšnji sestanek pomenil šele začetek izvajanja projekta, pa vsi močno upamo in si srčno želimo, da nam bi uspel. Pomagate nam lahko tudi vi, dragi bralci, ki bi bili na prostovoljni bazi pripravljeni pomagati našim najmlajšim. V kolikor želite postati del projekta »Varno v šolo in domov« in s tem otrokom omogočiti varnejšo in poučnejšo pot do šole in domov, nam pišite na teja.kralj@domzale.si. Veseli bomo vašega odziva, še bolj pa vaše nesebične pomoči. Dokažimo, da znamo stopiti skupaj, , da si znamo pomagati in da smo boljši od drugih.

Otroci vam bodo hvaležni.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale
Tagi