Program Skupnosti MOST ponuja možnost reintegracije zdravljenim zasvojenim na dolgi rok

Slovenska karitas, Zavod Karitas Samarijan, Društvo Žarek upanja in Zavod Pelikan Karitas so v konzorciju Skupnosti MOST združili moči. Izvajajo povezano, celostno, strokovno in ciljno usmerjeno psihosocialno pomoč udeležencem s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom in drugimi substancami, vključenim v posebne bivalne skupnosti, posameznikom, ki potrebujejo podporo za dolgoročno vztrajanje v življenju brez zasvojenosti (a niso vključeni v bivalne skupnosti) ter njihovim družinam in svojcem.

V projektu Skupnosti MOST so doslej odprli 3 posebne skupnosti oz. spremljana gospodinjstva: v okolici Strunjana, Sevnice in Zagorja. V teh skupnostih je nastanjenih 10 uporabnikov, ki jim zagotavljajo osebno in strokovno pomoč. Po nekaj mesecih se že kažejo prvi rezultati sobivanja in programa: uporabniki niso recidivirali, vzdržujejo vsakdanji red, se vključujejo v okolje, pridobivajo socialne interakcije, skrbijo za psihofizično zdravje in so vedno bolj povezani med seboj.

“Strokovni delavci projektnih partnerjev skrbijo za redno spremljanje uporabnikov in njihovih svojcev. V individualna svetovanja za doseganje večje kakovosti življenja brez zasvojenosti so vključeni tudi tisti, ki ne potrebujejo namestitve, ampak občasno oz. redno strokovno pomoč. V individualno svetovanje je bilo doslej vključenih več kot 70 oseb, z njimi so opravili več kot 900 svetovalnih razgovorov,” so v izjavi za javnost zapisali na Slovenski karitas.

V konzorciju skrbijo tudi za razvoj učinkovitih strokovnih pristopov, partnerji pa se medsebojno dopolnjujejo. Doslej so izvedli nad 10 različnih usposabljanj in izobraževanj za strokovne delavce in širšo skupnost. Pripravili in objavili so 30 strokovnih in poljudnih prispevkov ter objav v različnih medijih. Izdelali so spletno stran, kjer lahko uporabniki, svojci in javnost dobijo dodatne informacije.

Virtualni dan odprtih vrat

Ob vstopu v drugo fazo projekta Skupnosti MOST vabijo na virtualni dan odprtih vrat, kjer bodo v sliki in besedi predstavili skupnosti in program, izvedli pa bodo tudi predavanji Stanje reintegracije v Sloveniji in po svetu ter Tehnike odvračanja od pitja alkohola. Dan odprtih vrat bodo izvedli v četrtek 4. 2. 2021 ob 13. uri preko spletne aplikacije Zoom. Prijave niso potrebne, tule pa je povezava do srečanja.

Projekt Skupnosti MOST

27-mesečni projekt Skupnosti MOST sofinancira Ministrstvo za javno upravo RS in bo potekal do začetka leta 2022. V tem času bodo konzorcijski partnerji odprli 8 posebnih skupnosti za reintegracijo in resocializacijo zdravljenih alkoholikov in drugih odvisnikov. Namen projekta je zagotavljanje dolgoročne vsestranske strokovne psihosocialne podpore zasvojenim, ki so zaključili osnovno rehabilitacijo. Uporabnikom in njihovim svojcem projekt nudi podporo, spremljanje in usmerjanje za doseganje večje trdnosti, stabilnosti (odtod naziv MOST) in kvalitete življenja.

Ali ste vedeli:

  • Zdravljene osebe se po koncu zdravljenja zasvojenosti težko vključujejo v normalno življenje, dobijo zaposlitev ali stanovanje. Za vztrajanje na poti treznosti zato nujno potrebujejo spodbudno socialno okolje.
  • V tujini, predvsem v Anglji in ZDA je praksa posebnih skupnosti oz hiš (t.i. sober houses) za reintegracijo in resocializacijo zdravljenih zasvojenih že precej uveljavljena, imajo pa te hiše različne stopnje zahtevnosti.
  • Za zdravljenega alkoholika ali odvisnika od drog ne uporabljamo izraza, da je pozdravljen, ampak zazdravljen. Vedno namreč obstaja možnost recidiva, zato s tem poudarjamo doživljenjsko držo in nujno vsakodnevno odločitev, da ostane trezen.
  • Stigma, da je nekdo alkoholik ali odvisnik od drog, je pogost pojav v družbi. Proces premoščanja predsodkov je dolgotrajen in naporen, a potreben in pomemben.

Več informacij najdete na spletni strani Skupnosti MOST.

Miha Ulčar; Foto: Slovenska karitas

Tagi