Pri diabetesu misli tudi na srce

Svetovni dan diabetesa

14. novembra obeležujemo svetovni dan diabetesa. Diabetes je kronična nenalezljiva bolezen, ki v razvitem svetu terja največji bolezenski davek. Ocenjuje se, da je na svetu že blizu pol milijarde diabetikov ali 9,3 odstotke prebivalstva, v Sloveniji 200.000.

Skupno število obolelih se bo do leta 2030 predvidoma povzpelo na 578 milijonov in do leta 2045 na 700 milijonov, oz. 10,9 odstotkov prebivalstva, zato je treba bolezen učinkoviteje preprečevati.

“Čeprav diabetes izjemno poveča  tveganje za srčni infarkt in možgansko kap, se vse preveč ljudi še vedno ne zaveda nevarnosti tega tihega ubijalca; traja lahko več let, preden dobijo diagnozo in se pričnejo zdraviti, medtem pa je škoda že narejena.  Veliko informacij o srčno žilnih boleznih in diabetesu boste našli na novi spletni strani DIABETES IN SRCE,” so zapisali v Zavodu Diabetes.

Ob tem poudarjajo, da je potrebno v tem letu javnost opozarjati tudi na povezavo diabetesa s COVID -19 in načinih preprečevanja obeh bolezni ter posebne skrbi za življenjski slog diabetikov in urejenosti krvnega sladkorja v času ukrepov: “V teh časih ko se ljudje večinoma zadržujejo doma in je splet še bistveno bolje obiskan kot sicer, je orodje za ugotavljanje ogroženosti za diabetes DIABETES TEST, ki smo ga razvili na Zavodu, še posebej prišlo do izraza in število opravljenih testov se je precej povečalo.”

Ozaveščanje o diabetesu kot hudi napredujoče bolezni je glavni cilj nacionalne kampanje Bodi odličnjak, ki jo od leta 2012 vodi Zavod Diabetes. Kot del strategij za krepitve javnega zdravja jo podpira Ministrstvo za zdravje, v njej pa sodelujejo številni partnerji, ki omogočajo širjenje koristnih sporočil v javnosti.

Številne aktivnosti kampanje s katerimi Zavod Diabetes javnost ozavešča o nevarnostih diabetesa si lahko ogledate s klikom na plakat, ki bo v teh dneh tudi predstavljen kot Citylight kampanja po celi Sloveniji:

Miha Ulčar: Foto: Zavod Diabetes, Health Designs

 

Tagi