Preverite, zakaj so konopljini kozmetični izdelki št. 1 pri negi kože!

Koža je največji organ in pri odraslem človeku meri tudi 2 m² ter tehta do 10 kg, po sestavi pa jo ločimo na vrhnjico, usnjico in podkožje. Pod izrazom koža se sicer pojmujejo še lasje, dlake, nohti in žleze lojnice ter znojnice, medtem ko med njene funkcije sodijo: ločevanje telesa od okolice, ščitenje tega pred vplivom okolja, reguliranje telesne temperature, zaznavanje dotika in druge.

A za njeno najpomembnejšo nalogo navkljub vsem naštetim velja varovanje notranjih organov, kar med drugim osmisli vso skrb, ki ji jo posvečamo.

Ker je koža nekje debelejša, nekje tanjša, njena barva pa odvisna tako od količine pigmenta kot prekrvavitve in debeline, je treba kozmetične pripravke izbirati nadvse skrbno. Posamezna zdravila za dermatitis so denimo znana po tem, da kožo tanjšajo, zaradi česar za pravo inovacijo velja konopljina smola oziroma pripravki, izdelani iz te.

V zadnjih letih se na to temo opravlja vse več raziskav, večina njih pa potrjuje učinkovitost konoplje v povezavi z aknami, luskavico, dermatitisom in drugimi kožnimi težavami.

Uporaba konopljine smole v kozmetične namene

Konoplja se v tradicionalni kitajski medicini, posledično tudi kot kozmetični pripravek, uporablja že več kakor tri tisočletja. Konopljina smola je znana kot izredno močan antioksidant in izrazito regenerativno sredstvo, zato kožo vlaži ter zavira njeno staranje, nudi pa ji tudi zaščitno pred soncem.

Bogata je s proteini, ogljikovimi hidrati, minerali, vitamini A, C in E, vlakninami ter vsebuje idealno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami z regenerativnim ter protivnetnim učinkom.

Kljub temu se za proizvodne namene kozmetičnih pripravkov smeta uporabljati izključno konopljina smola in konopljino olje, pridobljena s stiskanjem semen ter naravno ekstrakcijo, ne pa tudi olje ali tinkture oziroma ekstrakti iz cvetov, sadežev, debel in listov. Uporaba pravkar naštetih je namreč z Evropsko zakonodajo prepovedana. Prav tako je določeno, da sme psihoaktivna snov THC to vsebujejo listi konoplje – biti prisotna v do največ 0,2 % koncentraciji.

Slovarček spletne lekarne Moja lekarna

KANABIDIOL Fitokanabinoid brez psihoaktivnih učinkov s protivnetnim delovanjem zmanjšuje slabosti in anksioznost.

KANABINOID regenerativna snov je posebej učinkovita pri zaviranju in odpravljanju kožnih bolezni, kakršna je atopijski dermatitis.

THC Edina psihoaktivna oblika kanabinoida, prisotna v konoplji, in sicer izmed več kakor sto raziskanih ter odkritih.

Vrhnjica kože se zaradi prostih radikalov hitro poškoduje, v primeru težav s kožo pa se pojavljajo tudi vnetja v obliki aken, dermatitične, luskaste ali mastne kože. V izogib dodatnemu draženju se je agresivnim kemijskim spojinam priporočljivo izogibati, saj te kožo izsušijo in privedejo do notranjega neravnovesja, ki dolgoročno povzročajo še pogostejša vnetja.

Za razliko od teh, konopljina smola tvorjenje maščobe v žlezah zmanjšuje, kar pomeni, da se ob redni uporabi kozmetičnih izdelkov, katerih osnovna sestavina je konopljina smola, nepravilnosti sčasoma umirijo, koža pa se obenem hidrira.

Spletna lekarna Moja lekarna priporoča …

V nadaljevanju predstavljamo najučinkovitejše kozmetične izdelke z vsebnostjo konopljine smole. Ta ugodno vpliva na endokabinoidni sistem, s čimer uravnava ostale sisteme človeškega organizma, med drugim imunskega, krvožilnega in živčnega.

… uporabo konopljine smole Hempika

Izvleček vsebuje visok delež kanabidiola, ki velja za eno najpomembnejših učinkovin konopljine smole, prav tako druge biološke aktivne molekule, katerih delovanje se med seboj dopolnjuje. Molekule pomagajo pri obnovi organizma in vzpostavljajo splošno dobro počutje, konopljina smola pa je, kot kapljice, proizvedena z ekstrakcijo s pomočjo ogljikovega dioksida, vendar tudi v tem primeru končni smolni izdelek tega ne vsebuje.

Uporaba konopljine smole je dermalna in se nanaša po potrebi, lahko večkrat dnevno. Nanese se na izbrano površino kože v ustreznem odmerku, s čimer učinkovine vstopijo neposredno v krvni obtok.

… uporabo konopljinih kapljic Hempika

Ekološke konopljine kapljice na osnovi konopljinega olja so namenjene dermalni uporabi. Izdelane so s pomočjo najsodobnejšega načina ekstrakcije na osnovi ogljikovega dioksida, ki pa ob pritisku izhlapi, zaradi česar so povsem varne za uporabo.

S tem se namreč ohranijo vsi kanabinoidi, terpeni in druge koristne snovi, prisotne v konoplji, a se zna zgoditi, da se konopljina smola čez čas pretvori v trdno stanje v obliki usedlin. V tem primeru je kapljice treba temeljito pretresti, tresenje pa se tudi sicer priporoča pred vsako uporabo. V kolikor to ne zadostuje, jih je treba segreti v topli (ne vroči) vodi.

Izdelku je priložena kapalka, kar omogoča natančno odmerjanje. Ustrezna količina kapljic se nanese na izbrano področje, nanos pa ponovi večkrat dnevno oziroma po potrebi.

Nasvet spletne lekarne Moja lekarna

Z uporabo konopljine smole in drugih konopljinih izdelkov je priporočljivo pričeti postopoma, kar pomeni, da jih je sprva treba odmeriti v majhnih količinah ter te sčasoma stopnjevati do najvišjega dnevno priporočenega odmerka. Učinek konoplje na človeka se razlikuje od posameznika do posameznika, vendar je uporaba konopljinih izdelkov varna, saj se redno preverjajo tako mikrobiološka ustreznost kot vsebnost kanabinoidov ter terpenov.

Kozmetična linija Hemptouch

Slovensko podjetje Hemptouch je z mislijo na varne kozmetične pripravke in okolju neškodljivo pridelavo ter predelavo konoplje razvilo vrsto izdelkov, katerih osnovna sestavina je konopljina smola, tudi konopljino olje. Ker je proizvodna veriga kratka (kozmetika se izdeluje nedaleč od polja konoplje), podjetje izpostavlja trajnost, dodatna prednost tega pa je, da konoplja ohrani vse pozitivne lastnosti.

Izdelki so namenjeni negi in čiščenju mastne ter normalne kože, medtem ko linija zajema čistilni gel za obraz, kremo za obraz, balzam za ustnice, šampon, kremo za roke ter druge. Vsi našteti koži vračajo ravnovesje, jo negujejo, regenerirajo in dodatno, ko izvajamo masažo, prispevajo k mikrocirkulaciji.

Potrebujete pomoč pri izboru ali ste v dilemi?

Zastavite vprašanje farmacevtu: Lukanc Maja, mag. farm. (ekipa Moja-lekarna.com) ali pokličite na: 040 474 672

Tagi