Predstavitev programa DORA v Zdravstvenem domu v Domžalah

V sejni sobi Zdravstvenega doma v Domžalah je danes dopoldne potekala predstavitev programa DORA – državnega presejalnega programa za raka dojk, ki omogoča ženskam med 50. in 69. letom starosti pregled dojk z mamografijo na vsaki dve leti. S preprosto presejalno preiskavo – presejalno mamografijo lahko zgodaj odkrijemo začetne rakave spremembe v dojki – ko jih ženska ali njen zdravnik še ne moreta zatipati in znaki bolezni še niso vidni. Če raka odkrijemo zgodaj, je zdravljenje zelo uspešno.

Konec meseca oktobra je namreč v Domžalah ponovno pričela z delovanjem mobilna enota programa DORA, ki stoji za Zdravstvenim domom v Domžalah in bo delovala približno pol leta. V tem času bodo v drugi krog presejalnega slikanja vabljene vse ženske med 50. in 69. letom iz občin Domžale, Lukovica, Moravče, Trzin in Dol pri Ljubljani. Ženske, ki ustrezajo merilom za udeležbo v programu DORA, bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda v mobilni enoti. Za sodelovanje v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnice.

Predstavitve programa DORA v Zdravstvenem domu Domžale je bil namenjen vsem, ki so si želeli izvedeti več o organizaciji programa DORA in samem postopku presejalne mamografije. Predavanje sta izvedla mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., vodja programa DORA, in mag. Kristijana Hertl, dr. med., oba nadzorna radiologa v programu DORA. Obiskovalci Zdravstvenega doma v Domžalah, pa si lahko danes v avli ogledajo tudi predstavitveno stojnico Društva onkoloških bolnikov Slovenije.

Mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., vodja programa DORA, in mag. Kristijana Hertl, dr. med.

Več o programu DORA, prednosti obravnave v tem programu, pomenu zgodnjega odkrivanja raka na dojkah in o presajenju, si lahko pogledate TUKAJ.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije
Društvo onkoloških bolnikov Slovenije združuje bolnike z rakom, njihove svojce, prijatelje, zdravstvene strokovnjake in vse, ki želijo sodelovati pri reševanju problematike raka, se zavzemati za krepitev zdravja in čim bolj kakovostno življenje z boleznijo.

Predstavitvena stojnica Društva onkoloških bolnikov Slovenije.

Namen društva je prispevati k celostni rehabilitaciji bolnikov z rakom, razvijati prostovoljno delo in samopomoč, širiti znanje o raku, ozaveščati bolnike o pomembnosti aktivnega sodelovanja pri zdravljenju in rehabilitaciji, jih seznanjati o njihovih pravicah.

S prostovoljnim delom v organizirani samopomoči Pot k okrevanju želi društvo dopolnjevati medicinsko in zdravstveno oskrbo bolnikov in jih vzpodbujati na poti njihovega okrevanja.

Več o društvu onkoloških bolnikov Slovenije, si lahko TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi