Predstavitev programa DORA – državnega presejalnega programa za raka dojk in Europa Donna

Predstavitev programa DORA v Knjižnici Domžale, ki je bila 5. februarja 2014, je bil namenjen vsem, ki so želeli izvedeti več o organizaciji programa DORA in samem postopku presejalne mamografije. Predavanje sta izvedla mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., vodja programa DORA, in mag. Kristijana Hertl, dr. med., oba nadzorna radiologa v programu DORA ter prim. Mojca Senčar, dr. med., predsednica EUROPA DONNA. Pogovor je vodila Cveta Zalokar Oražem.

Zelo zanimivo predavanje za vse ženske, ki so stare med 50 in 69 let, ki naj bi bile vključene v program presejalnega testa raka dojk DORA, kakor tudi za mlajše ženske in dekleta, saj smo slišali, da zbolevajo tudi dekleta od 15. leta starosti dalje ter mlade mamice in seveda mlajše od 50 let, ki pa niso vključene v presejalni program. Zato pa je obvezno samopregledovanje ter poslušanje sporočil lastnega telesa.

Škoda, da se je predavanja udeležila le peščica poslušalcev, saj smo z mobilno enoto DORA, ki jo imamo v Domžalah, lahko ponosni in veseli saj jo imajo samo še v Ljubljani ter v Mariboru. Presejalni testi odkrijejo veliko raka dojk, ki so komaj v začetni fazi. Po podatkih je obolelih čedalje več, umrljivost pa se ne viša ampak se je občutno znižala, in to na račun programa DORA. Ko se rak razvije v zatrdline, že pride do operacij dojk, v presejalnem programu pa se odkrije začetna faza, kjer je potrebno le odstraniti tkivo, dojke pa ostanejo.

Več o programu EUROPA DONNA najdete TUKAJ,  o programu DORA pa TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi