Postavljanje in spoštovanje osebnih meja pri prostovoljskem delu

Zveza društev za socialno gerontologijo Slovenije je Zveza za izvajanje programov samopomoči za starejšo generacijo, razvijanje organiziranega prostovoljnega dela, pripravljanje srednje generacije na lastno starost, ustvarjanje pogojev za smiselno in kakovostno življenje starih ljudi na področju medčloveških odnosov in prizadevanje za odpravljanje predsodkov o starosti in za medgeneracijsko povezovanje ter solidarnost.

Glede na prostovoljstvo ter s tem tudi postavljanje in spoštovanje osebnih meja pri prostovoljnem delu, je v ponedeljek, 9. oktobra 2017, v Knjižnici Domžale v organizaciji Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije ter Knjižnice Domžale potekalo predavanje in izkustvena delavnica, ki sta jo vodili Tatjana Prašnikar Đuran, univ. dipl. Soc. delavka, samostojna svetovalka in supervizorka ter Danijela Zimšek Kralj, univ. dipl. soc. delavka, višja svetovalka in supervizorka, ki sta devetim voditeljicam in enemu voditelju na področju prostovoljskega dela, pripravili poučno delavnico »Postavljanje in spoštovanje osebnih meja pri prostovoljskem delu«.

»Vprašanje meja se dotika vseh področij našega življenja: dela, odnosa do sebe, naših odnosov z drugimi in našega duhovnega življenja. Na vseh teh področjih gre za postavljanje in spoštovanja meja do sebe in lastnega dela. Vsak zase mora najti svojo lastno mero ter ravnovesje med postavljanjem in prestopanjem meja. Pomembno je, da skrbimo za dobre medčloveške odnose. Pri prostovoljskem delu se vzpostavi osebni odnos, ki pa se od ostalih prijateljskih odnosov razlikuje v tem, da za prostovoljcem stoji organizacija s svojimi pravili,« sta dejali voditeljici delavnice. Delavnica je bila namenjena vsem zainteresiranim, še posebej osebam, ki so prostovoljci.

»Meje nikoli niso absolutne. Postavljanje meja je nenehen izziv. Kdor se temu izzivu izogiba in raje čemi v udobju svojega gnezda, se bo nehal razvijati. Ozke meje so znak strahu in notranje nesvobode, a s širokim srcem lahko opravimo s to ozkostjo,« pravita predavateljici.

Tako so se udeleženci delavnice preizkusili v vaji z približevanjem, katere namen je izmenjava izkušenj o tem, da ima praktično vsak izmed nas nek notranji občutek, kje postaviti meje približevanja. Odvisno glede tega razlikujemo, da je postavljanje meje odvisno od tega, kdo je na drugi strani, kako se počutimo … Vsakdo je odgovoren za svojo lastno mejo. Tudi občutek za svojo osebno mejo ima vsak. Kar je na primer nekomu še prijetno, je drugemu lahko že neprijetno. Pomembno se je naučiti stati za svojo mejo in jo drugim tudi jasno pokazati. Drugi sam po sebi tega ne more vedeti. Sebe ne moreš zaznati niti razviti svoje osebnosti, če nisi v stanju postavljati meje. Kdo smo, izkusimo tudi na robovih svojih meja. Izkušnje z omejitvami, ki nas vodijo do meja naših zmogljivosti, nam lahko predstavljajo grožnjo. Vendar pa takšne izkušnje hkrati predstavljajo možnost za osebnostno rast. Te izkušnje nas vabijo, da razvijemo nove možnosti za življenje.

Postavitev meje preprečuje spore in ti da ravnotežje med bližino in distanco. Po navadi preveč bližine vodi do sporov, za razvoj vsakdo potrebuje svoj prostor in svojo svobodo. Bližino in distanco je pogosto težje postaviti notranje meje kakor zunanje. Spoštovanje meja je pomembno tudi za človeško dušo. Da se človek v svoji notranjosti ne razblini, ampak ohrani svojo identiteto, potrebuje zaščito, ki mu jo ponudijo meje. Lahko bi dejali, da je tudi stres povezan z nepoznavanjem in nespoštovanjem lastnih meja.

Pri načelu postavljanja meja je najboljša pravičnost, kjer upoštevamo in spoštujemo tako svoje potrebe kot potrebe in interese drugega, da smo pozitivno usmerjeni kot možnosti in obljube in ne kot grožnje in kazni. Naj bo skupni cilj pogajanj zadovoljstvo obeh strani. Jasne meje so dogovori, pravila ali pogoji dovolj konkretni in jasni, tako, da jih obe strani razumeta enako. Moramo pa biti dosledni, da tudi sami upoštevamo in spoštujemo mejo, ki smo jo postavili drugemu. Pa je kljub temu potrebno včasih vzdržati pritiske, upore in nerganje z druge strani.

Res dobra izkustvena delavnicam, ki je udeležence vidno navdušila.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi