Poskrbite za regeneracijo mišic – telo vam bo hvaležno

Ni skrivnost, da sposobnosti človeškega telesa z leti upadajo. Proces se začne odvijati že po petindvajsetem letu starosti, po štiridesetem pa se pospeši.

Prav zato je zelo pomembna splošna telesna pripravljenost, saj je tudi od nje odvisno, v kolikšni meri bomo čutili posledice staranja. A trening je eno, drugo pa, kako poskrbimo za svoje telo po njem, saj denimo mišice, da bi si opomogle po naporu, zahtevajo magnezij.

Kar spomnite se, kako težko se vam je bilo povzpeti po stopnicah v tretje, četrto ali šesto nadstropje, če ste pravkar preboleli gripo in odležali dva tedna. V splošnem velja, da česar ne uporabljamo, slabi hitreje.

V času bolezni ste zato izgubili del mišične mase in morali to postopoma pridobiti nazaj. A pred tem ste najbrž po vsaki nekoliko daljši ali zahtevnejši hoji v nogah čutili krče. V kolikor ste se obrnili na zdravnika, vam je ta gotovo svetoval uživanje magnezija in uporabo gelov za regeneracijo mišic. In če ste njegov nasvet upoštevali, že dva tedna kasneje, morda še prej, niste čutili prav nobenih posledic.

Zasluge za to gredo seveda primerni aktivnosti in ustrezni skrbi za telo. Raziskave namreč kažejo, da je upad mišičnih sposobnosti le v 25 % povezan s staranjem, kar 75 % slabljenja mišic pa je posledica neuporabe teh.

Ne pravijo torej zaman, da je vadba ključna za dobro fizično in psihično počutje. Vendar se ne glede na starost dogaja, da preveč pozornosti posvečamo vadbi sami, ne pa tudi regeneraciji telesa po njej.

Telesno aktivnost sestavljajo ogrevanje, vadba in regeneracija

Če se večina nas zaveda pomena ogrevanja pred vadbo in skrbi zase med njo, pa radi pozabimo na regeneracijo po vadbi. Nedvomno tudi sami sodite med tiste, ki med treningom popijejo večjo količino tekočine in zares skrbno pazijo, da trening vključuje kombinacijo razteznih ter krepitvenih vaj, čim zaključijo z njimi pa se ustavijo in odkorakajo domov. Zgodba je zanje končana. Za njihovo telo pa še zdaleč ne …

Kajti tako kot smo telo pred vadbo postopoma ogreli, ga moramo po njej tudi postopoma ohladiti. Najbolje je, da se, potem ko zaključimo z vajami, vsaj še pet minut sprehajamo in nazadnje raztegnemo. Ker pa se med vadbo mišice skrčijo, jim moramo pri regeneraciji ponuditi nekaj dodatne pomoči, saj s tem preprečimo bolečine.

Eden od načinov je nadomeščanje porabljenih snovi, denimo ogljikovih hidratov in beljakovin, ki nas napolnijo z energijo, sočasno pa nahranijo tudi mišice. A je kljub temu dobro, če v svoj vsakdan vključimo magnezij. V Moji lekarni še posebej priporočamo uporabo magnezijevega olja MyNuti ali gela z dvojnim delovanjem Perskindol, ki hkrati hladi in greje tako mišice kot sklepe.

Magnezij skrbi za normalno delovanje mišic in vpliva na stanje srca ter kosti

Pozitivni učinki magnezija so številni, saj gre za enega najpomembnejših elementov v našem telesu. Sodeluje pri sintezi beljakovin, delitvi celic, delovanju mišic in srca, vpliva na živčni sistem, uravnava glukozo v krvi in krvni tlak, ohranja zdrave kosti in zobe, pomemben pa je tudi pri tvorbi DNK in RNK. Iz tega sledi, da ima magnezij pet poglavitnih nalog:

  • lajšanje bolečin v mišicah in zmanjševanje mišičnih krčev (v ta namen priporočamo uporabo gela Perskindol),
  • pomoč pri delovanju srca,
  • zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti,
  • spodbujanje delovanja živčnega sistema ter
  • ohranjanje zdravja kosti in zob.

Magnezij torej ni ključen le za regeneracijo mišic, kar navsezadnje spodbujajo tudi Maca kapsule Vitae, temveč vpliva na celotno delovanje telesa. Zato je nujno zadostiti dnevnim potrebam, pri čemer si je najbolje pomagati s prehranskimi dopolnili, v primeru mišic tudi uporabo magnezijevega olja, ki ga vtremo v kožo.

Kljub temu pa uživanje dopolnil ne sme biti nadomestilo za raznovrstno in uravnoteženo prehrano. Ta je še vedno osnova vsakega zdravega načina življenja. Med odlične vire magnezija denimo sodijo oreščki, žita (polnozrnata), stročnice in zelena zelenjava, kakršna je špinača, ter krompir. V manjših količinah se ta nahaja tudi v mleku, pomarančah, bananah in perutnini.

V spodnji tabeli vam podajamo živila z najvišjo vsebnostjo magnezija. Tem sledijo mandlji, dolgozrnati rjavi riž, oves, krompir, in številna druga, za katera je priporočljivo, da so ne glede na intenzivnost ter pogostost vadbe redno na jedilniku.

živilo mg/100 g
sončnična semena 420
indijski oreščki 292
soja 247
kakav 208
divji riž 177

Regeneracija mišic po telesni aktivnosti pomembno vpliva na počutje

Kaj se pravzaprav dogaja med vadbo? Poleg tega, da med gibanjem porabimo več kisika in aktiviramo hormone ter porabljamo kalorije, se mišična vlakna skrčijo, kar lahko povzroči mišične krče. Razlogov za nastanek teh je več, najpogosteje pa gre za kombinacijo visoke obremenitve, visoke temperature, pomanjkanje spanca in neravnovesja med tekočino ter minerali, kamor sodi tudi pomanjkanje magnezija. V Moji lekarni smo zato izbrali učinkovite pripomočke, s katerimi se lahko izognete mišičnim krčem in telesu omogočite regeneracijo po naporu. Podrobneje jih predstavljamo v spodnji tabeli.

Magnezij je eden ključnih elementov za delovanje mišic.

način uporabe priporočen dnevni vnos priporočljivo uporabljati namen
Maca kapsule Vitae Kapsulo zaužijete skupaj s tekočino. 3 do 6 kapsul / Povrniti energijo
Perskindol Actove gel Gel nanesete na predel mišic in sklepov. Večkrat dnevno oziroma po potrebi. / Regenerirati mišico z dvojnim delovanjem (gretje in hlajenje).
MyNuti magnezijevo olje Olje nanesete in vmasirate v kožo. 5 do 10 razprškov dnevno / Aktivacija in regeneracija sklepov.

V kolikor boste za svoje telo ustrezno skrbeli, boste lahko aktivni in posledično zdravi še dolga leta. Aktiven življenjski slog, zdrava prehrana, redno sproščanje in odnosi, ki vas zadovoljujejo, so osnova skrbi zase. Vendar tako kot občasno potrebujemo nasvet prijatelja ali toplo besedo, ki nas potolaži, mišice po vadbi potrebujejo pomoč pri obnovi, za kar obstaja več načinov.

Nekaj njih smo predstavili v tem članku, ker pa se denimo priporočen dnevni vnos magnezija razlikuje glede na spol in intenziteto treningov – ženske naj bi ga v povprečju zaužile med 200 in 400 mg dnevno, moški pa med 300 in 500 mg – je najbolje, da se o vam najustreznejšem načinu regeneracije posvetujete s strokovnjaki Moja lekarna, ki ki vam ob vašem vprašanju z veseljem odgovorijo s kompetentnim in profesionalnim nasvetom:

  • Lukanc Maja, magistra farmacije
  • Lukanc Tanja, magistra farmacije
  • Petronio Isabel, magistra farmacije
  • Marjana Kopač Farkaš, univ.dipl.inž.živ.tehnol.
  • Monika Kozjek, medicinska sestra
  • Romana Fantur Mijić, diplomirana dietetičarka
  • Mojca Slodej Kušlan, magistra farmacije,
  • Zdravko Plečnik, magister farmacije,
  • Andreja Kolarič, farmacevtski tehnik,

Za vsa vprašanja, dileme in nasvete smo dosegljivi na telefonski številki 040 474 672 in elektronskem naslovu info@moja-lekarna.com.

Vsebinska zasnova članka: Tanja Lukanc mag.farm.

Viri

  1. Sciencedirect – Muscle Regeneration: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/muscle-regeneration 
  2. Frontiers Media – Methods for Accurate Assessment of Myofiber Maturity During Skeletal Muscle Regeneration: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcell.2020.00267/full
  3. Everyday Health – Post-Workout Muscle Recovery: How to Let Your Muscles Heal and Why: https://www.everydayhealth.com/fitness/post-workout-muscle-recovery-how-why-let-your-muscles-heal/
  4. Healthline – 15 Proven Tips to Maximize Muscle Recovery: https://www.healthline.com/health/muscle-recovery

 

Tagi