Poskrbimo za zaščito pred soncem, preden nas opeče

Zaščita pred soncem je ključnega pomena za ohranjanje zdrave kože in preprečevanje dolgoročnih zdravstvenih težav. Izpostavljenost ultravijoličnim (UV) žarkom sonca lahko povzroči poškodbe kože, sončne opekline, prezgodnje staranje kože in poveča tveganje za razvoj kožnega raka. Z ustrezno zaščito pred soncem lahko zmanjšamo te tveganja in ohranimo zdravo kožo.

Sončna krema je eden najučinkovitejših načinov zaščite kože pred škodljivimi UV žarki. Zaščitni faktor (SPF) označuje stopnjo zaščite, ki jo sončna krema nudi pred UVB žarki, ki so glavni povzročitelji sončnih opeklin. Višji kot je SPF, večja je zaščita. Na primer, SPF 30 pomeni, da bo krema blokirala približno 97 % UVB žarkov, medtem ko jih bo SPF 50 blokiral približno 98 %. Pomembno je razumeti, da nobena sončna krema ne nudi 100 % zaščite, zato je poleg uporabe kreme priporočljivo nositi zaščitna oblačila, očala in klobuk ter se izogibati soncu med 10. in 16. uro, ko je UV sevanje najmočnejše.

Sončno kremo je potrebno redno nanašati, da ohranimo njeno učinkovitost.

  • Prvi nanos: Sončno kremo je treba nanesti 15-30 minut pred izpostavljenostjo soncu, razen v primeru uporabe mineralne sončne kreme, le te delujejo takoj.
  • Ponovni nanos: Sončno kremo je treba ponovno nanesti vsaki 2 uri, še posebej po plavanju, potenju ali brisanju z brisačo, ne glede na vodoodpornost kreme.
  • Količina: Priporočljivo je uporabiti približno 2 miligrama sončne kreme na kvadratni centimeter kože, kar pomeni približno eno čajno žličko kreme za obraz in eno unčo (približno 30 mililitrov) za celo telo.

Kako poskrbeti za sončne opekline?

Čeprav je najboljša zaščita pred sončnimi opeklinami preventiva, se včasih opeklinam ni mogoče izogniti. V takšnih primerih je pomembno pravilno ukrepati:

  1. Ohladitev kože: Opekline je treba čim prej ohladiti s hladnimi obkladki ali hladno prho. Izogibati se je treba ledu, ki lahko poškoduje kožo.
  2. Vlaženje kože: Po ohladitvi kože je pomembno, da jo navlažimo z aloe vero ali hidrantno kremo brez alkohola. To pomaga zmanjšati vnetje in pospeši celjenje.
  3. Hidratacija: Piti je treba veliko vode, da preprečimo dehidracijo, ki jo lahko povzročijo sončne opekline.
  4. Izogibanje soncu: Opečeno kožo je treba zaščititi pred nadaljnjo izpostavljenostjo soncu, da preprečimo dodatne poškodbe.
  5. Protivnetna zdravila: V primeru močnih opeklin lahko protibolečinska in protivnetna zdravila pomagajo zmanjšati bolečino in otekanje.
  6. Posvet z zdravnikom: Če so opekline hude je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Zaščita pred soncem je ključna za ohranjanje zdrave kože in preprečevanje dolgoročnih zdravstvenih težav. Z rednim in pravilnim nanosom sončne kreme ter ustrezno nego kože po izpostavljenosti soncu lahko uživamo v sončnih dneh brez skrbi za zdravje naše kože.

Avtor: Doris Bubnjič, Foto: Unsplash.com

Tagi