Ponovno smo zadihali v naravi z Društvom Šola zdravja

Dandanes nas življenjski ritem vse bolj obremenjuje, v družbi je vse bolj prisotna tekmovalnost. Skozi dneve hitimo preobremenjeni z neverjetno količino informacij, ki nenehno stimulirajo naš živčni sistem. V vsakodnevnih odnosih, ki so vedno bolj individualni, izgubljamo empatičen odnos drug do drugega. Uživamo vse manj polnovredne hrane, si nimamo časa privoščiti primernega vsakodnevnega gibanja in stika z naravo. Postajamo družba, v kateri je prisotno obilje materialnih dobrin, a s pomanjkanjem uravnoteženega fizičnega in psihičnega zdravja.  

Rešitve za te težave na dolgi rok ne bomo našli v nekakšni (čudežni) tabletki, temveč v družbi, oziroma vsak zase; predvsem v svojem zavedanju, usmerjanju in raziskovanju notranjega počutja, ki pripelje do boljšega razumevanja sebe, situacije v kateri smo in na podlagi tega tudi ukrepanja v dobro svojega celostnega počutja. Začne se torej pri nas samih.

Prvi korak pa lahko naredimo že skoraj na pragu svojega doma, saj je polnilo za dobro fizično in duševno zdravje tudi gibanje, dihanje (čuječnost) ter čas, ki ga umirjeno preživimo v naravi.

Da bi družbi lahko ponudili možnost mentalne in fizične razbremenitve, smo v Društvu Šola zdravja skupaj z Andražem Purgerjem (vodjem projekta Dihamo z naravo) in Maurom Luganom pred štirimi leti razvili popoldansko vadbo Dihamo z naravo, ki temelji na druženju v skupini, nežnemu gibanju za razgibanost hrbtenice in medenice, dihalnih tehnikah in mentalnemu sproščanju v naravi. Aktivnost je postala spodbuda vsem udeležencem, da se vsaj za eno uro na teden ustavimo, zadihamo in umirimo. Tisti, ki se vadbe udeležujemo redno, smo se preprostih tehnik tudi naučili, da jih lahko izvajamo tudi sami. Obenem pa z vadbo nastane tudi skupnost in z njo možnost za druženje in pogovor.

V letih odkar aktivnost poteka se je vadba izkazala za učinkovito orodje za obvladovanje stresa, ter odlična aktivnost za sproščanje fizične napetosti in umiritev uma.

V letošnji sezoni, ki se je pričela v marcu, smo vadbo izvajali na kar 31 različnih lokacijah po Sloveniji, z ustrezno usposobljenimi vaditelji. Vadbi se lahko pridruži kdorkoli želi, saj je primerna za vse generacije. Ker projekt sofinancira in podpira tudi Ministrstvo za zdravje, je aktivnost BREZPLAČNA in s tem dostopna vsem.

V Domžalah smo se marca v Parku Martina Krpana sestali dvakrat, ostale ponedeljke pa nam je ponagajalo deževno vreme. Upamo, da nam bo aprila vreme bolj naklonjeno, veselimo pa se tudi daljših dnevov.

Več informacij o sami vadbi, lokacijah in terminih vadb najdete na spletni strani Društva Šola zdravja.

Naj nam vadba dihanja v naravi sprosti pomladne dni.

Avtor: Ana Pirih; Foto: Ana Pirih

Tagi