Poklicni gasilci CZR Domžale: »Zimski meseci za vsakega občana, pa tudi za gasilce, prinašajo drugačne izzive«

Javni zavod Center za zaščito in reševanje Domžale, ki ga je Občina Domžale ustanovila v lanskem juliju, končuje prvo koledarsko leto svojega delovanja. Poleg operativnih nalog javne gasilske službe ter drugih nalog zaščite in reševanja v Občini Domžale ter nalog gasilske enote širšega pomena na področju občin Trzin, Lukovica in Moravče, so bili poklicni gasilci CZR Domžale izredno aktivni tudi na preventivnem področju, pri čemer je potrebno omeniti številne požarne straže pri vročih delih, pretakanjih nevarnih snovi, ipd. v okoliških podjetjih ter opravljanje servisov in pregledov gasilnikov ter hidrantnih omrežij v stanovanjskih in poslovnih objektih v širši domžalski okolici.

V letošnjem letu so poklicni gasilci CZR Domžale do današnjega dne, posredovali na 392 intervencijah, od tega na 145 prometnih nesrečah, 108 požarih, 98 ostalih tehničnih intervencijah, posredovali pa so tudi ob nesrečah z nevarnimi snovmi med katere uvrščajo razna izpuščanja, razlitja razsutja nevarnih snovi, med katerimi je bila tudi pisemska pošiljka z nevarno snovjo v enem od domžalskih podjetji. V 24 primerih so nudili pomoč domžalski službi nujne medicinske pomoči pri oskrbi in prenosu obolelih oseb.

V letošnjem letu so poklicni gasilci CZR Domžale posredovali na 392 intervencijah, od tega na 145 prometnih nesrečah. (Foto: CZR Domžale)

Da bi bilo takšnih in podobnih intervencij čim manj, smo direktorja Centra za zaščito in reševanje Domžale Andreja Jarca in poveljnika Gasilske zveze Domžale Matjaža Merkužiča, povprašali za nekaj nasvetov.

V polnem teku je kurilna sezona, zato je potrebno v izogib dimniškim požarom poskrbeti, da so kurilne naprave redno vzdrževane in dimniki strokovno očiščeni

Če je poletje sezona požarov na prostem, pa zimski meseci za vsakega občana, pa tudi gasilce, prinašajo drugačne izzive. »V polnem teku je kurilna sezona, zato je potrebno občane opozoriti na redno vzdrževanje kurilnih naprav in strokovno čiščenje dimnikov, saj se glede na statistiko, začenja sezona dimniških požarov. V zadnjih letih je veliko občanov obnavljalo hiše, stanovanja, kamor sodi tudi menjava oken. Žal se s tem poleg učinkovite energetske sanacije povzroči tudi nezaželena pretirana zatesnjenost bivalnih prostorov in v primeru neustreznih in zastarelih kurilnih naprav, obstaja velika nevarnost zastrupitve z monoksidom. Občanom svetujemo, da poskrbijo za ustrezno namestitev detektorjev monoksida, saj smo na žalost v preteklem letu imeli tudi v naših krajih tragičen dogodek, ko je prišlo do zastrupitve in smrti občana zaradi neustrezne uporabe peči na trda goriva,« opozarja Matjaž Merkužič.

V izogib dimniškim požarom je potrebno poskrbeti, da so kurilne naprave redno vzdrževane in dimniki strokovno očiščeni. (Foto: CZR Domžale)

Namestitev detektorjev ogljikovega monoksida je obvezna, v kolikor se v bivalnem prostoru uporablja gorilna naprava, katere delovanje je odvisno od zraka v prostoru

V prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, je bilo v skladu s pravilnikom potrebno namestiti detektorje ogljikovega monoksida že do začetka letošnjega leta. Kako in kam ustrezno namestiti detektorje piše v navodilih detektorjev, v Centru za zaščito in reševanje Domžale pa vam bodo z veseljem svetovali, če se boste k njim obrnili po nasvet.

Monoksid nastaja med nepopolnim zgorevanjem s plamenom ali pri tlenju ter npr. pri delovanju motorja z notranjim izgorevanjem. »Največja težava je, da monoksida ne zaznamo, ga ne čutimo, ne vonjamo, ne vemo, da se sprošča, je pa izredno strupen, zato je nujno, da se ustrezno zaščitimo, tudi v primeru posredovanja« opozarja Matjaž Merkužič, ki dodaja, da je potrebno v primeru sprožitve senzorja prezračiti prostore in poklicati na številko 112, kasneje pa obvezno tudi strokovnjake, ki morajo ugotoviti, zakaj je do povečane koncentracije sploh prišlo.

Namestitev detektorjev ogljikovega monoksida je obvezna, v kolikor se v bivalnem prostoru uporablja gorilna naprava, katere delovanje je odvisno od zraka v prostoru. (Foto: CZR Domžale)

V mesecu decembru poleg običajnih na nas prežijo tudi »praznične nevarnosti«

Odločno pa smo zakorakali v mesec veselja, zabave in čas, ko ljudje mimogrede postanemo malce manj previdni. V decembru, poleg običajnih, na nas prežijo tudi »praznične nevarnosti«, kot so novoletne lučke, pirotehnična sredstva, sveče… »Na te stvari je treba zagotovo dobro paziti. Kar se tiče uporabe pirotehničnih sredstev sicer ne gre toliko za požarno nevarnost, kot za težke poškodbe prstov, rok in podobno. Predvsem velja opozorilo staršem, da poskrbijo, da se pirotehnika uporablja skladno z navodili – na varen način, v nestrnjenih naseljih in stran od vnetljivih snovi. Tukaj so še novoletne lučke, kjer sicer ne beležimo hujših požarov, zelo veliko nevarnost pa predstavljajo raznorazne sveče, kadila in podobno, ki nam v skladu z običaji polepšajo praznični čas.« dodaja poveljnik Gasilske zveze Domžale.

Prikaz požara novoletne jelke. (Video: Christmas Tree Fire)

Tudi sami moramo do neke mere poskrbeti za svojo varnost in varnost svojih bližnjih ter premoženja

Seveda so gasilci med prvimi, na katere pomislimo, ko pride do nesreče, a vseeno moramo do neke mere tudi sami poskrbeti za svojo varnost in varnost svojih bližnjih ter premoženja. »Ko pride do neželenega dogodka, je priporočljivo, da ima vsaka stanovanjska hiša na razpolago ročni gasilni aparat, ki je pregledan in bo deloval, če ga bomo potrebovali ter seveda, da bomo seznanjeni z njegovim delovanjem.«

Ko pride do neželenega dogodka, je priporočljivo, da ima vsaka stanovanjska hiša na razpolago ročni gasilni aparat. (Foto: CZR Domžale)

Sogovornika s poklicne gasilske enote sta nam zaupala, da občani kar dobro poskrbimo za požarno varnost. »Vidi se, da so ljudje kar poučeni, se izobražujejo, prebirajo prispevke o delu gasilskih enot v lokalnem okolju, se udeležujejo preventivnih aktivnosti, ki jih izvajajo gasilke enote, v obliki dnevov odprtih vrat, prikazov gašenja začetnih požarov ob uporabi priročnih gasilnih sredstev in ročnih gasilnikov.«

Preventivne aktivnosti veliko prispevajo k splošni požarni varnosti

Velik pomen k splošni požarni varnosti, pa je pripisati tudi aktivnostim ob oktobru mesecu požarne varnosti. »Poleg odlično obiskanega dneva odprtih vrat Centra za zaščito in reševanje v oktobru smo gostili tudi približno 20 skupin vrtčevskih otrok, kar pomeni, da nas je v oktobru in novembru obiskalo skoraj 1000 otrok. To je tista preventivna stran gasilskega dela, zagotovo ena najlepših popestritev naših delovnih dni. Obiskali so nas otroci iz vrtcev iz Lukovice, Trzina, Domžal in Komende,« pove direktor CZR Domžale.

Preventivne aktivnosti veliko prispevajo k splošni požarni varnosti. (Foto: Karin Božič)

»V kolikor boste potrebovali nov ročni gasilni aparat, detektor monoksida, ali pa vas samo zanima kdo smo in kaj počnemo – obiščite nas v CZR Domžale, z veseljem se vam predstavimo.

Če pa potrebujete pomoč gasilcev ali reševalcev pa pokličite številko 112 – dosegljivi smo 24 ur na dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto – tudi na božični večer in za novo leto« zaključita sogovornika.

Srečno 2018 vam želi Poklicna gasilska enota CZR Domžale!

Naročnik oglasa: Center za zaščito in reševanje Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi