Pitna voda. Čista poezija.

Brez vode ni življenja. Ljudje se pomena čiste pitne vode pogosto zavemo šele takrat, ko je nimamo na voljo. Se sploh zavedamo, kakšno srečo imamo, da živimo na območju, kjer je pitne vode dovolj, poleg tega pa jo odlikuje tudi odlična kakovost? V Javnem komunalnem podjetju Prodnik smo se odločili, da z novo grafično podobo na pitnikih (in plastenkah z vodo) poskusimo dvigniti kolektivno zavest o pomenu te dragocene tekočine. Vodo zato povezujemo s poezijo, saj že stoletja služi kot ena najpogostejših in najgljobljih inspiracij umetniških duš. Želimo si, da bi skozi čudovite iskre pesmi slovenskega literata Daneta Zajca ljudje za trenutek obstali in začutili moč vode skozi moč besede.

ZAVEDAJMO SE, DA JE PITNA VODA NA OBMOČJU OBČINE DOMŽALE DOBRA. Pomembno je, da skupaj skrbimo za kakovost čiste pitne vode na našem območju.
Vodni viri prebivalcem občine Domžale zagotavljajo kakovostno pitno vodo in dezinfekcija v običajnih okoliščinah ni potrebna. Voda v občini Domžale ni klorirana, dezinfekcija se iz preventivnih razlogov občasno izvaja le v poletnih mesecih.

PIJMO VODO IZ PIPE. Voda iz pipe je pod nenehnim nadzorom in sveža v vsakem trenutku.
Če pijemo vodo iz pipe, kadar je to možno, preprečujemo nastajanje nepotrebnih odpadkov in varčujemo z energijo, nafto in vodo, ki se sicer porablja za izdelavo plastenk. Voda iz pipe pa je tudi precej cenejša od embalirane vode.

Privoščite si požirek dobre domžalske vode iz pitnika.

PIJMO VODO IZ PITNIKOV – je čista in varna kot pri vas doma.
Občina Domžale je v sodelovanju z Javnim komunalnim podjetjem Prodnik v zadnjih letih postavila 17 pitnikov, ki se nahajajo na mestih, kjer je možnost koriščenja čiste pitne vode najbolj dobrodošla: ob nekaterih osnovnih šolah, v središču mesta, v nekaterih parkih, ob rekreacijski osi Kamniške Bistrice in ob vznožju Šumberka. V spomladanskih, poletnih in jesenskih mesecih nudijo možnost osvežitve in zdravega odžejanja med opravljanjem obveznosti v mestu, med športnimi aktivnostmi ali zgolj med sprostitvijo v naravi, najmlajšim pa med igro na šolskih igriščih.
Voda, ki doteka v javne pitnike, je enaka kot voda, ki doteka v gospodinjstva in druge objekte na območju občine Domžale, saj so vsi pitniki priključeni na javni vodovodni sistem. Voda iz pitnikov je torej prav tako čista in varna kot voda, ki priteče iz pipe v vašem domu.

ŽEJNI NA POTI?
Kljub številnim prednostim pitja vode iz pipe je v določenih okoliščinah zelo priročna voda v plastenkah, ki za razliko od sladkih in gaziranih pijač ne vsebuje zdravju škodljivih dodatkov. Voda s podobo Javnega komunalnega podjetja Prodnik je črpana iz vodonosnika na Kolovcu, ki oskrbuje tudi severni del občine. Embalirana voda najbolje nadomesti vodo iz pipe, ko ta ni na voljo: na različnih športnih tekmovanjih, gasilskih prireditvah in različnih izletih v naravo.

PITNA VODA. ČISTA POEZIJA.
Čista pitna voda je dragocena naravna dobrina, ki pa ni neomejena, zato jo moramo še posebej spoštovati in z njo ravnati varčno. Morda se premalo zavedamo, da življenja brez pitne vode ni in da je okolje, ki nam nudi zadostno količino čiste pitne vode, privilegij. Zato želimo skozi poezijo vode prodreti v zavest in srca prebivalcev, da se bodo zavedali lepote in pomena čiste pitne vode.


 

Tagi