Otroci in mladostniki so se učili varnega obnašanja v prometu

Preventivno- izobraževalne delavnice za otroke o varnosti v cestnem prometu

Pred Lidlovo trgovino v Kamniku je potekala preventivno-izobraževalna delavnica o prometni varnosti, ki sta jo organizirata Zavod Varna pot in Lidl Slovenija. Glavni namen delavnic, ki potekajo do konca septembra v devetih krajih po celi Sloveniji, je izobraževanje in osveščanje o pomenu prometne varnosti za otroke in odrasle.

Delavnic so se udeležile družine z majhnimi otroki, starejši obiskovalci in tudi otroci iz vrtca Antona Medveda (enota Tinkara) ter razred učencev OŠ Marije Vere. Otroci so bili najbolj navdušeni nad prometnim poligonom, kjer so z zanimanjem prisluhnili navodilom moderatorjev in po najboljših močeh pri vožnji in hoji čez prehod za pešce upoštevali prometna pravila.

Delavnice o prometni varnosti v okviru svojega trajnostnega koncepta Ustvarimo boljši svet četrto leto podpira podjetje Lidl Slovenija. Z njimi pomagajo otrokom, njihovim staršem in ostalim udeležencem v prometu, da pridobijo in obnovijo znanje o prometni varnosti. Na preventivne delavnice Zavod Varna pot in Lidl Slovenija vsako leto povabita tudi okoliške vrtce in osnovne šole, kar pomembno prispeva k obogatitvi programa na področju prometne vzgoje, ki ga vrtci in šole že sicer redno izvajajo. Najpomembnejše je, da se otrokom preda znanje in izkušnje o varnem obnašanju v prometu in da jim pri tem odrasli predstavljajo vzor.

»Udeleženci delavnice so prek praktičnih prikazov spoznali različne situacije v prometu. Otroci so se preizkusili na prometnem poligonu, skupaj s starši pa obnovili znanje o pomenu varnostnega pasu in njegovi pravilni namestitvi ter o pomembnosti uporabe otroškega sedeža. Na voljo so jim bila tudi simulacijska očala, s katerimi so na delavnici ponazorili nevarnost vožnje pod vplivom alkohola, ter tehtnice za naletne teže, ki pokažejo, kakšne sile delujejo pri nesrečah in kakšne posledice lahko imajo za udeležence v prometu. Letošnje delavnice vključujejo tudi novo aktivnost za starejše – simulacijo zdrsa na drseči oz. mokri podlagi, s čimer voznike opozarjajo na dodatno previdnost v jesenskem in zimskem času,« so o vsebini in namenu delavnic povedali v Zavodu Varna pot.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Zavod Varna pot
Tagi