Od otroštva naprej na svoje ledvice glej!

Ljudje imamo dve ledvici, ki ležita v trebuhu ob hrbtenici in ju delno krijejo rebra. Vsaka ledvica je velika približno toliko kot stisnjena človeška pest in je fižolaste oblike. Naše preživetje je odvisno od teh dveh organov, čeprav lahko živimo tudi samo z eno ledvico ali če obe delujeta delno.

Na pobudo Mednarodne zveze za nefrologijo in Mednarodne zveze za ledvične bolezni svetovni dan ledvic obeležujemo vsak drugi četrtek v marcu, letos je bilo to 10. marca. Ob tem dnevu so v Zdravstvenem domu Domžale, v organizaciji Zdravstveno vzgojnega centra, med 9.00 in 11.00 uro, izvajali brezplačno merjenje krvnega pritiska in proteinov v urinu.

Tudi letos so pri Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije in Slovenskem nefrološkem društvu ob svetovnem dnevu ledvic organizirali aktivnosti, s katerimi so želeli ozaveščati javnost o pomenu delovanja ledvic, kronični ledvični bolezni in njenem zgodnjem odkrivanju ter preprečevanju. Letošnje aktivnosti so potekale pod sloganom »Od otroštva naprej na svoje ledvice glej!«

Vodja Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Domžale, Andreja Heine, nam je povedala, da je bil odziv na akcijo izredno velik. Vsi, ki so opravili meritve, so po testih dobili tudi rezultate meritev. V primeru odstopanj, pa so jih napotili k svojemu osebnemu zdravniku. Treba se je namreč zavedati, da kronična ledvična bolezen precej poveča tveganje za srčno-žilne bolezni – to je zelo pomembno, čeprav se včasih spregleda.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi