Oči so ogledalo jeter – vaje za krepitev vida

Pomlad je čas organa jeter, ki jim vlada element lesa. V družino lesa poleg jeter spadajo tudi žolčnik in naše živčevje, na obrazu pa se element lesa kaže v spodnji čeljusti in v očeh. Spomladi je zato priporočljivo, da pozornost namenimo tudi zdravju oči in krepitvi vida.

Pogosto rečemo, da nam gre nekdo na jetra, nas dela živčne ali da ga ne moremo videti. S tem želimo povedati, da čutimo jezo. Jeza je čustvo, ki ga nosimo v jetrih in spada v leseno družino. Kadar smo jezni, tudi stiskamo zobe in obremenjujemo čeljustni sklep. Jeza je povezana z nepotrpežljivostjo, razdražljivostjo, nervozo, nestrpnostjo in tudi agresijo. Vsa ta čustva jeter vplivajo na zdravje naših jeter, žolčnika, živčnega sistema in pa tudi oči. Ob hudi jezi rečemo tudi, da se osebi zamegli pogled. Dolgotrajno občutenje jeze tako negativno vpliva tudi na zdravje oči.

Neuravnovešena jetrna energija se lahko kaže tako v čutenju jeze, razdražljivosti, nervoze, kot v težavah z živci ali z očmi oziroma vidom. Velja tudi obratno – težave z živci, očmi ali vidom lahko kažejo na težave v delovanju jeter.

Pogosto se zgodi, da se začnemo vrteti v začaranem krogu – naša jetrna energija je neuravnovešena in zato občutimo več jeze, smo bolj razdražljivi in nestrpni, kar spet šibi jetrno energijo in jo spravlja iz ravnovesja. To tudi slabo vpliva na zdravje naših oči in slabi naš vid. To lahko pomeni tudi, da naš pogled na svet postane bolj zaprt, zamegljen, da ne vidimo več jasne slike – to nas ponovno vodi v občutenje razdraženosti, nervoze in jeze. In naša jetra so vedno bolj šibka. Ta začarani krog lahko prekinemo, če se za to zavestno odločimo.

Karkoli bomo naredili, na kateremkoli koncu tega začaranega kroga bomo zagrabili in naredili spremembo, bo imelo pozitiven vpliv na celoten krog. Sprožil se bo pozitivni začarani krog, kot rada rečem, kadar spiralo obrnemo v pozitivno smer.

Za začetek lahko pomasiramo čeljustni sklep in ga sprostimo. Ko začnemo zehati, to pomeni, da se je naš živčni sistem začel sproščati in da smo na pravi poti obračanja spirale v pozitivno smer.

Lahko umirjamo jetrna čustva z meditacijo, vadbo joge ali sprehodom po zelenem gozdu. Nadomestimo neprijetna in škodljiva čustva z vrlinami prijaznosti, dobrote, dobrohotnosti, potrpežljivosti.

Priporočljivo je tudi, da pomirimo svoje oči in okrepimo vid.

Danes z vami delim vaje za krepitev vida:

  1. Segrejemo dlani z drgnjenjem dlani ob dlan. Tople dlani položimo na oči in dovolimo, da toplota iz točke na sredini dlani prijetno segreje naše oči in jih nahrani.
  2. Kazalec desne roke položimo na konico nosu. Pogledamo v konico iztegnjenega prsta. Ves čas izvajanja vaje nepremično gledamo v konico prsta.
  3. Z vdihom kazalec počasi odmikamo cca. 20 cm stran. Z izdihom prst ponovno približamo konici nosu.
  4. Z vdihom kazalec ponovno počasi odmikamo cca. 20 cm naravnost naprej. Z izdihom prst potuje v levo in z vdihom ponovno proti sredini. Z izdihom prst ponovno približamo konici nosu.
  5. Z vdihom kazalec ponovno počasi odmikamo cca. 20 cm naravnost naprej. Z izdihom prst potuje v desno in z vdihom ponovno proti sredini. Z izdihom prst ponovno približamo konici nosu.
  6. Z vdihom kazalec ponovno počasi odmikamo cca. 20 cm naravnost naprej. Z izdihom prst potuje navzgor in z vdihom ponovno proti sredini. Z izdihom prst ponovno približamo konici nosu.
  7. Z vdihom kazalec ponovno počasi odmikamo cca. 20 cm naravnost naprej. Z izdihom prst potuje navzdol in z vdihom ponovno proti sredini. Z izdihom prst ponovno približamo konici nosu.
  8. Z vdihom kazalec ponovno počasi odmikamo cca. 20 cm naravnost naprej. Ob tem ostro gledamo v konico prsta in ne trenemo z očmi. Dihamo v svojem ritmu. Počakamo, da pride solza. To je najbolj učinkovita vaja za razstrupljanje jeter.
  9. Nato z izdihom prst ponovno približamo konici nosu. Zapremo oči.
  10. Segrejemo dlani z drgnjenjem dlani ob dlan. Tople dlani položimo na oči in pogledamo v temo. To bo močno sprostilo in pomirilo naše oči.

Želim vam jasen in oster vid, ki naj vam prinese prijazen pogled na življenje!

Mag. Mojca Tavčar, Dao vaditeljica in učiteljica Hatha joge

**************************************************************************************

Društvo Pot srca vabi na spletne vadbe!

Dobrodošli na vadbi, kjer boste prisluhnili svojemu telesu, prebudili stik s sabo, svojim telesom, dušo in umom. Telo boste sprostili in napolnili s pozitivno energijo, dušo boste napolnili s svetlobo in ljubeznijo, svoj um pa boste nežno umirili in zbistrili.

SPLETNE VADBE:

  • Joga za dobro počutje – spletna vadba
  • Šola Belih tigric – Prebuditev in nega ženske energije
  • Joga & Nega ženske energije – brezplačna vadba z Mojco

RAZSTRUPLJEVALNI IZZIV – PRIJAVE DO 25.4.!

  • 9 dnevni Detox izziv z Aloe vero Clean9

Prijave in informacije: 041 821 401, drustvopotsrca@gmail.com, www.potsrca.si

Za tekoče informacije o vadbah in delavnicah spremljajte spletno stran www.potsrca.si ali Facebook stran ali pa se prijavite na naše e-novice.

 

Tagi