Obvestilo Zdravstvenega doma Domžale

V okviru priprav na sicer malo verjeten morebiten pojav Ebola virusne bolezni želimo obvestiti bralce, v katerih primerih bi se ta bolezen lahko pojavila in kako je treba ukrepati.

Bolezen je možna pri osebah, ki so v zadnjih 3 tednih bivali ali potovali v zahodnoafriških državah (Gvineji, Liberiji in Sierri Leone) ali so bili v stiku z bolnikom, ki je preboleval Ebola virusno bolezen in imajo nepojasnjeno vročinsko bolezen (≥ 38,6⁰C – merjeno v ušesu) z glavobolom, drisko, bruhanjem, bolečinami v trebuhu ali krvavitvami.

SIMPTOMI IN ZNAKI EBOLA VIRUSNE BOLEZNI (MOŽNO SAMO V PRIMERU, ČE STE POTOVALI V ZAHODNI AFRIKI ALI BILI V STIKU Z BOLNIKOM, KI JE PREBOLEVAL EBOLA VIRUSNO BOLEZEN)

1. vročina (≥ 38,6⁰C – merjeno v ušesu) = obvezen znak

IN

2. karkoli od naštetega:
• hud glavobol,
• bruhanje, driska, bolečine v trebuhu,
• nepojasnjene krvavitve,

Virus Ebole se nahaja v vseh telesnih izločkih bolnika (krvi, blatu, bruhanju, znoju, slini, semenski tekočini) in se prenaša z neposrednim dotikom. Zato je najbolj pomemben ukrep za preprečitev prenosa bolezni izogibanje nezaščitenemu stiku. Oseba, ki sumi, da bi lahko zbolela za to boleznijo, naj se ne dotika drugih oseb in druge osebe naj se ne dotikajo nje, nujna je uporaba alkoholnih razkužil in zaščitne opreme (dvojne rokavice, obrazna maska, zaščitni plašč in očala).

Več informacij v zvezi z Ebolo se nahaja na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstva za zdravje RS.

V primeru suma na Ebola virusno bolezen se izogibajte nezaščitenih stikov z drugimi osebami. Uporabite razkužilo za roke, rokavice in obrazno masko. Ne hodite v Zdravstveni dom, ampak pokličite na telefonsko številko 01 7245 100 in počakajte na nadaljnja navodila.

Avtor: ZD Domžale; Foto: www.thehealthsite.com
Tagi