Na obisku pri Študijsko-raziskovalnem centru za družino

Minuli petek smo obiskali Študijsko-raziskovalni center za družino (ŠRCD) v Preserjah pri Radomljah. Takrat so namreč odprli svoja vrata vsem, ki si želijo izvedeti vse o načinu vključitve v terapevtski proces in njegovem poteku.

Študijsko-raziskovalni center za družino s sedežem v Ljubljani deluje kot zasebni, neprofitni zavod že od leta 2012, letos pa so svojo dejavnost nudenja psihoterapevtske pomoči posameznikom, parom in družinam pričeli izvajati tudi v prostorih na Puchovi ulici 7 v Preserjah pri Radomljah. Tam smo se pogovarjali z vodjo enote Lidijo Bašič Jančar ter Tino Mazovec, zakonskima in družinskima terapevtkama.

Odločitev za vključitev v psihoterapijo ni vedno lahka, je pa edinstvena priložnost za spoznavanje samega sebe in odnosov, ki jih živimo. Človek je bitje odnosov: ti ga zaznamujejo, hkrati pa jih sam sooblikuje. So nekaj naravnega in ni se jim moč izogniti. Lahko nas osrečujejo, lahko pa so vir stiske in bolečine. V slednjem primeru je dragoceno, če si zmoremo dovoliti poiskati pomoč, ki nam pripada. Odločitev za terapijo je tako lahko prvi korak k srečnejšemu, bolj polnemu življenju.

Terapevtski proces poteka po metodi relacijsko družinskega modela. En cikel terapij obsega 12 srečanj, enkrat tedensko po eno uro. Klient in terapevt se za prvo srečanje dogovorita preko telefona ali elektronske pošte. Lahko se dogovorita le za svetovalni pogovor, po katerem se oseba svobodno odloči ali si želi vključitve v terapijo. Ta je lahko tudi brezplačna. Študijsko-raziskovalni center za družino je namreč vključen v kar nekaj programov Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: Terapevtska pomoč pri čustvenem, fizičnem in spolnem nasilju, Pomoč mladim družinam v stiski ter Informacijski in svetovalni program za žrtve nasilja.

Svoje poslanstvo – prispevati h kulturi varne in naklonjene povezanosti med starši in otroki, k vzdušju prijateljske povezanosti med sozakonci in partnerji ter k strpnejšemu in iskrenemu družbenemu okolju – sodelavci Študijsko-raziskovalnega centra za družino uresničujejo tudi z izvajanjem različnih predavanj, seminarjev in delavnic, supervizij za strokovne delavce, z izobraževanjem za supervizorje ter z znanstveno raziskovalno dejavnostjo.

Na centru so zaživele tudi različne skupine, v katerih se srečujejo posamezniki s podobnimi življenjskimi izkušnjami in stiskami. Te posamezniki izrazijo v varnem okolju skupine, kjer lahko začutijo povezanost in pripadnost.

Vabljeni k ogledu prispevka.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi