Meridian-Fit, vrhunska fizioterapija za poškodbe in bolečine v Ljubljani

Fizioterapija je ena najhitreje rastočih zdravstvenih panog, hkrati pa se stalno razvija v smeri iskanja novih načinov in pristopov pri odpravi bolečin in rehabilitaciji poškodb. Fizioterapija danes predstavlja enega glavnih stebrov zdravstvenega sistema, saj so mišično-skeletne težave primarni razlog za iskanje zdravniške pomoči. Težave v gibalnemu sistemu mladih in starejših predstavljajo velik izziv, ki ga trenutni javni zdravstveni sistemi sami ne zmorejo v celoti nasloviti.

Meridian-Fit je fizioterapevtski center, ki zagotavlja učinkovito izvajanje zdravstvenih storitev na področju rehabilitacije in fizioterapije v Ljubljani. Primarni cilj centra je celostno zdravljenje poškodb, bolečih stanj in obolenj, od začetne faze do vključitve v aktivno življenje. Težave mišično skeletnega sistema rešujejo celostno, s pomočjo modernih naprav rehabilitacije in usklajenim delovanjem zaposlenih strokovnjakov iz področij diagnostike, fizioterapije in kineziologije.

Holistično zdravljenje usmerjeno v dolgoročno odpravo poškodb in bolečin

Zdravljenje poškodb in bolečih stanj v centru Meridian-Fit se prične z diagnostičnim pregledom, ki služi kot temelj za oblikovanje individualnega programa zdravljenja. Identifikacija izvora bolečine je ključnega pomena, saj se pri fizioterapevtskem zdravljenju osredotočamo na odpravo vzroka bolečine, in ne zgolj simptomov.

Naši strokovnjaki fizioterapije na podlagi diagnostičnega pregleda pripravijo rehabilitacijski plan. Ta poleg diagnoze izvora bolečin vsebuje tudi specifikacijo fizioterapevtskih metod, ki se uporabijo v akutni fazi, ter sklop kinezioloških vaj za vzdrževanje stanja. Postopek obravnave pacientov v centru Meridian-Fit torej poteka v dveh fazah.

V prvi, akutni fazi je osredotočenost predvsem na odpravo simptomov, ki spremljajo poškodbo (bolečine, otekline, vnetja, mišični tonus itd). V okviru akutne faze poleg manualne terapije (terapevtska masaža, manipulacija, športna masaža, dry needling itd) uporabljajo moderne naprave za izvajanje instrumentalne terapije (Tecar, Tens, Summus laser, ESM globinski udarni valovi, Perison). Med tem ko je namen manualne terapije predvsem učinkovito sproščanje mišičnega tonusa, povečanja gibljivosti sklepov in zmanjšanja bolečin, pa se instrumentalna terapija izvaja z namenom  pospešitve celjenja, povečanja prekrvavitve in zmanjšanja kalcinacij. Oba pristopa dopolnjujemo z specialno fizioterapevtsko vadbo, ki je usmerjena v povečanje mišične moči, gibljivosti in vzpostavlja pravilno obremenilno kapaciteto prizadetega sklepa ter ustrezno razmerje v delovanju mišic.

Po akutni fizioterapiji se zdravljenje nadaljuje z post-akutno (kineziološko fazo), kjer strokovnjaki kineziologije oblikujejo in izvajajo kineziološki program vadbe. Ta program se progresivno prilagaja glede na pacientov napredek rehabilitacije in njegove sposobnosti. Namen kineziološke faze je odprava pomanjkljivosti v mišično skeletni strukturi, vzpostavitev simetrije v mišični moči, ter povečanje sklepne gibljivosti. Pred zaključkom zdravljenja se izvede vrsta testov, kjer kineziologi ocenijo gibalno učinkovitost poškodovanega predela ter pripravljenost na vsakodnevne obremenitve. Na koncu zdravljenja pacienti sodelujejo v post-kineziološkem programu, ki preprečuje ponovni pojav prejšnjih bolečin ter jih aktivno pripravlja na vsakodnevne obremenitve.

Kako poteka fizioterapevtsko zdravljenje poškodb v centru Meridian-Fit?

V fizioterapevtskem centru Meridian-Fit uporabljamo sodoben pristop k odpravljanju poškodb in bolečih stanj saj paciente aktivno vključujemo v proces zdravljenja. Ne osredotočamo se zgolj na odpravo simptomov, ampak stremimo k obnovi polne funkcionalnosti mišično skeletnega sistema, ter izgradnji mišične simetrije in moči. Rehabilitacijski program prilagajamo glede na individualne značilnosti posameznega primera, paciente pa podučimo o njihovih zdravstvenih težavah in terapijah, ki jih bomo uporabili. To strankam omogoča, da razumejo izvor njihovih bolečin in aktivno sodelujejo pri odpravljanju težav. Diagnostična in terapevtska individualna obravnava s našimi strokovnjaki centra Meridian-Fit trajata 60min.

Ključna razlika med aktivno in pasivno fizioterapijo je v usmerjenosti zdravljenja ter postavljenih normativih za uspešen zaključek rehabilitacije poškodb. Medtem ko pasivna fizioterapija obravnava izključno bolečino, aktivna fizioterapija prepoznava, da v primeru nepovrnjene polne funkcionalnosti obstaja visoka verjetnost (90%) obnovitve poškodbe. Glavni cilj centra Meridian-Fit je bolečine in poškodbe zdraviti dolgoročno in učinkovito.

Tagi