Mednarodni dan boja proti otroškemu raku

Društvo Junaki 3. nadstropja, ki so ga ustanovili starši otrok z rakom, za mednarodni dan boja proti otroškemu raku, ki ga obeležujemo vsako leto 15. februarja, organizira vseslovensko akcijo ozaveščanja. K sodelovanju pri ozaveščanju so vabljene vse šole, vrtci, občine in prav vsak posameznik. Prav vsi pa si lahko pripnemo zlato pentljo in s tem pripomoremo k ozaveščenosti. Pomagajmo Junakom, da bodo njihovi dnevi vsaj nekoliko lažji in lepši!

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku je svetovna kampanja, ki ozavešča o raku v otroštvu in mladosti. Leta 2002 ga je ustanovila mednarodna organizacija International Childhood Cancer Day, ki se zavzema za napredno zdravljenje in oskrbo ter spodbuja k večjemu razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju. V preteklih letih smo k pomoči pri ozaveščanju povabili tudi vse slovenske občine in druge ustanove. Tudi letos vas vabimo, da se nam pri ozaveščanju pridružite. Vabimo vas, da si pripnete zlato pentljo in se nam pridružite pri ozaveščanju o raku pri otrocih. Podprete nas lahko z objavami na svojih družbenih omrežjih in spletnih straneh. V pomoč vam je lahko članek iz priloge. Natisnete in izobesite lahko letake ali plakat.

Za rakom letno zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80-odstotna, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo. Rak ne izbira, zboli lahko kdorkoli. Otrok iz vašega kraja, otrok iz vaše ulice, ali pa otrok vašega znanca, prijatelja. Simbol boja proti otroškemu raku je zlata pentlja. Zlato je plemenita kovina. Prav tako so plemeniti naši otroci. Predstavlja plamen upanja in čistost otroških src. Simbolizira boj z rakom. Zlato mora skozi ogenj, da postane močnejše in trpežnejše. Takšna je tudi pot Junakov – otrok z rakom. Po vseh težavah in bolečinah, ki jih izkusijo, so močnejši in pogumnejši. Zato jih imenujemo Junaki z veliko začetnico.

Zlata pentlja

15. februarja si PRIPNITE ZLATO PENTLJO in tako izkažite podporo:

  • otrokom in mladostnikom, ki se pogumno spopadajo z rakom,
  • vsem, ki so premagali otroškega raka,
  • družinam, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi raka izgubile otroka,
  • zdravnikom, zdravstvenemu osebju in prostovoljcem, ki svoj poklic in čas
    namenjajo otroškemu raku.

V društvu so za osrednjo temo letošnjega ozaveščanja namenili najpogostejšim oblikam raka pri otrocih in mladostnikih, predvsem pa prepoznavanju njihovih simptomov. V sodelovanju s strokovnjaki so pripravili nov letak:

Avtor: Društvo Junaki 3. nadstropja

 

Tagi