Medena zgodba na domžalskem čebelarskem dnevu

Čebele so najpomembnejše opraševalke med žuželkami. So neumorne delavke, ki oprašujejo kar 17 tisoč vrst cvetočih rastlin. Ena tretjina pridelane hrane na svetu zraste na rastlinah, ki jih oprašujejo živali. Od tega za kar 80% oprašenih rastlin poskrbijo čebele, ki letajo s cveta na cvet. Ljudje pa moramo poskrbeti, da bo cvetja in s tem hrane za čebele veliko.

V soboto, 22. oktobra 2022, je v dopoldanskem času na domžalskem tržnem prostoru potekala predstavitev Čebelarskega društva Domžale. Čebelarji so obiskovalcem predstavili čebelarsko dejavnost v domžalski občini, jih seznanili z različnimi čebeljimi pridelki ter jim jih ponudili tudi v pokušino. Prav tako so obiskovalce informirali o zdravilnih učinkih priporočenega uživanja čebeljih pridelkov.

Poleg stojnic s čebeljimi pridelki in medenim pecivom, so imeli na tržnem prostoru razstavljen potujoči paviljon, ki jim ga je posodila Čebelarska zveza Slovenije. V paviljonu imenovanem MEDENA ZGODBA, so si obiskovalci lahko ogledali marsikaj zanimivega, čebelarji pa so jim prikazali celovito čebelarsko dejavnost ter njen pomen za ohranjanje naravnega okolja in biotske raznovrstnosti.

Domžalski čebelarji so poskrbeli, da je bilo sobotno dopoldne na domžalski tržnici medeno.

Andrej Jus, predsednik Čebelarskega društva Domžale je za naš portal povedal, da je letina pridobivanja medu letos bistveno boljša kot lani in predlani, ko so zaradi zmrzali ostali praktično brez vsega. Letos pa so se po nekajletni suši končno približali povprečju pridobivanja medu. Razstavljen čebelnjak so dobili za razstavo iz Čebelarske zveze Slovenije s sedežem na Brdu pri Lukovici, obiskovalci pa bodo ob njihovi pomoči spoznali vse skrivnosti čebelarjenja.

Čebelarka in apiterapevtka Nika Pengal je izdala knjigo z naslovom Skrivnosti Gospodične Medične.

Z nami je spregovorila tudi čebelarka in apiterapevtka Nika Pengal – Gospodična Medična, ki nam je zaupala, da je z letošnjim pridelkom medu zadovoljna. Nedolgo nazaj je izdala knjigo »Skrivnosti Gospodične Medične«, ki je primerna tudi za najmlajše, saj na zabaven način otroke spodbudi, da vzljubijo čebele in čebelarje. Pred kakšnim mesecem je ta knjiga doživela tudi prevod v angleški jezik. Nika se ukvarja tudi z apiterapijo, ki jo izvaja v čebelnjaku Čebelarskega društva Domžale, ki se nahaja pri CČN Domžale-Kamnik v Študi. Je tudi skrbnica tamkajšnjih panjev.

Naj medi!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi