Konopljini izdelki postajajo pravi hit. Preverite, zakaj!

Konoplja ali industrijska konoplja (Cannabis Sativa) je rastlina, ki že tisoče let bogati življenje ljudi. Gre za izjemno vsestransko rastlino. Nič čudnega torej, da postaja vse bolj priljubljena v prehrani, saj iz nje nastajajo izdelki z izjemnimi učinki na naše zdravje.

Konopljino olje

Ekološko Konopljino olje je izdelano iz konopljinih semen s postopkom hladnega stiskanja, podobno kot pri olivnem olju. Največ pozitivnih učinkov ima olje ravno zaradi velike količine nenasičenih maščob. Med njimi sta najbolj pomembni omega-6 in omega-3, ki sta v konopljinem olju razporejena v ravno pravem razmerju 3:1.

Pa naštejmo nekaj pozitivnih učinkov konopljinega olja:

  • Konopljino olje ima pozitiven vpliv na videz atopijskega dermatitisa in drugih kožnih tegob, kot so akne in psoriaza. Videti je, da uživanje konopljinega olja okrepi kožo in jo naredi bolj odporno na infekcije.
  • Omega-3 maščobne kisline imajo neposreden vpliv na krvni tlak, zato priporočamo njihovo uživanje poleg redne terapije, ki jo je predpisal zdravnik.
  • Konopljino olje je odlično prehransko dopolnilo za nosečnice, saj omega-3 maščobne kisline pomagajo pri razvoju možganov in oči dojenčka, mamici pa zmanjšajo možnost za poporodno depresijo.

Na dan priporočamo eno žlico konopljinega olja. Uživamo lahko samega, ali pa ga vmešamo v hrano. Če želimo, da ohrani vse svoje hranilne snovi in pozitivne učinke na zdravje, konopljinega olja ne segrevamo.

Ročno nabiranje ekološke konoplje na Ekološki kmetiji Pr Šmajd – EkoKor.

Konopljini proteini

Proteinski praški so trenutno zelo popularna prehranska dopolnila, ki niso obnoreli le športnikov in tistih, ki želijo povečati mišično maso, pač pa vseh, ki želijo v svoje telo vnesti kakovostne beljakovine, kadar jim primanjkuje časa za pripravo celotnega obroka.

Konopljini proteini nastanejo z mletjem razmaščenih konopljinih semen, rezultat pa je prah, ki ima nežen okus po oreščkih, ki ga lahko uporabimo na različne načine.

Konopljini proteini prinašajo več koristi:

  • Ekološki konopljini proteini vsebujejo 9 esencialnih aminokislin, ki jih naše telo nujno potrebuje. Na splošno velja, da so za človeka beljakovine živalskega izvora lažje prebavljive kot tiste rastlinskega izvora. Pri konoplji pa je tako, da se prebavi vse do 98 % proteinov v njej, kar pomeni, da lahko telo izkoristi skoraj vse, kar mu s tako prehrano damo.
  • Konopljina semena so polna vlaknin, kar velja seveda tudi za proteine, narejene iz njih. Vlaknine potrebujemo za boljšo prebavo in bolj zdrav prebavni trakt. Za razliko od ostalih rastlinskih proteinov, je največja količina vlaknin ravno v konopljinih. To pomeni, da bomo po takem obroku dlje časa siti.
  • Ti proteini vsebujejo tudi veliko mineralov in antioksidantov, ki ščitijo naše telo pred srčno-žilnimi boleznimi, diabetesom in drugimi kroničnimi boleznimi.

Konopljini proteini se odlično mešajo v smutije, jogurte in shake. Z nekaj domišljije pa jih lahko dodamo še palačinkam, kruhu in pecivu.

Konopljin čaj

Bi se prilegla skodelica čaja? Mogoče kar konopljinega, ki šele v zadnjem času dobiva toliko pozornosti, kot si jo zasluži. Konopljin čaj je narejen iz posušenih vršičkov ekološko pridelanih rastlin. Ti v stiku z vročo vodo in maščobo izločijo svoje blagodejne snovi. Kot vemo, imajo kanabinoidi na telo neverjetne učinke.

  • CBD v čaju vpliva na receptorje za serotonin v možganih, kar ima anksiolitične učinke – torej zmanjšuje anksioznost. Ena od študij kaže, da je kar 91 % udeležencev, ki so trpeli za PTSD, poročalo o izboljšavah stanja.
  • Če vas muči nespečnost, je prav konopljin čaj lahko rešitev. CBD namreč vpliva na tisti del možganov, ki ureja cikel spanja in budnosti in zato večina ljudi, ki pije konopljin čaj, doživi izboljšanje kakovosti spanja.
  • Za preprečevanje slabosti se največ ljudi zateče k uživanju ingverja. Vendar tu ne smemo zanemariti učinkov konopljinega čaja, ki s podobnim mehanizmom, ki vpliva na anksioznost, zmanjšuje občutek slabosti.

Konopljin čaj je odličen nadomestek za kavo in druge pijače s kofeinom, saj podobno poživi telo in duha, hkrati pa ne obarva zob, ne povzroča glavobolov, ureja spanje in stanje hormonov ter skrbi za zdravo prebavo.

Žličko konopljinega čaja prelijemo z 2-3 dl vroče vode in pustimo stati približno 3 minute. Ker pa se kanabinoidi topijo v maščobah, mu lahko dodamo malce mleka ali masla.

Konopljina semena

Konopljina semena lahko štejemo med super hrano, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi, ki imajo pozitivne učinke na naše zdravje in dobro počutje.

  • Beljakovin je v konopljinih semenih toliko, kot jih lahko najdemo v soji, ki slovi kot prva izbira med rastlinskimi viri beljakovin. Aminokisline, ki gradijo beljakovine, so za naše telo zelo pomembne, dobimo pa jih lahko le s hrano, zato je konoplja zmeraj bolj pomembno živilo v veganski prehrani.
  • Nenasičene maščobne kisline, kot sta omega-3 in omega-6, pomembno vplivajo na nivo holesterola v krvi in delovanje imunskega sistema. V konopljinih semenih je podobno kot v olju ravno pravo razmerje teh kislin, zaradi česar je ta semena dobro dodajati jedem.
  • Vlaknine so bistvene za prebavo, saj povečajo občutek sitosti, kar pride prav pri nadzorovanju telesne teže. Poleg tega pa vlaknine pomagajo stabilizirati krvni sladkor.

Maščobne kisline skrbijo za zdravje srčno-žilnega sistema in celo zmanjšujejo vnetja. Kot tudi drugi izdelki iz konoplje semena blagodejno vplivajo na videz in teksturo kože, celo pri trmastem atopijskem dermatitisu.

Konopljina semena lahko v hrano vključimo kot posip na jogurtu, kosmičih ali solati. Odlično se obnesejo kot sestavina smutijev, lahko jih uporabimo v kruhu ali piškotih, iz njih pa lahko naredimo domače konopljino mleko.

Ste vedeli?

Konoplja ima neverjetno sposobnost črpanja strupov iz zemlje –  absorbira namreč kemična gnojila in pesticide. Če so konopljini izdelki proizvedeni iz kontaminirane konoplje obstaja velika verjetnost, da se bodo nekatere od teh kemikalij pojavile v končnem izdelku.

Zato morajo imeti ekološki konopljini izdelki kontrolirano poreklo – to pomeni, da mora biti površina, kjer konoplja raste neonesnažena in brez pesticidov oziroma težkih kovin. V ekološkem kmetijstvu uporaba kemičnih gnojil in pesticidov ni dovoljena.

Stroge higienske predpise je potrebno upoštevati tudi pri žetvi ter kasneje pri sušenju, skladiščenju in predelavi. Ob nakupu izdelkov iz konoplje, bodite pozorni, da certificirani ekološki konopljini izdelki vsebujejo tudi zaščitni znak za ekološko kmetijstvo, preverite tudi izvor surovine.

Zaščitni znak za ekološko kmetijstvo “SI-EKO-001”
Kmetijstvo Slovenije

Konoplja je čudovita rastlina, ki bogati našo prehrano. Pri izbiri prehranskih izdelkov pa je najpomembnejše, da prihajajo iz certificirane ekološke pridelave, saj le ta zagotavlja prvovrstno surovino in posledično tudi vrhunske izdelke.

Naročnik oglasa: EkoKor

 

Tagi