Ko te ugrizne kača!

V uredništvo smo prejeli obvestilo našega bralca, da ga je ob zeleni rekreacijski osi ob reki Kamniški Bistrici v Domžalah ugriznil gož in sicer ob plezalni steni. Res, da ne gre za strupeno kačo, pa vendarle po njegovih besedah velja previdnost. Kljub temu, da ta kača ni strupena, je njen ugriz boleč.

Naš bralec nam je še zaupal, da ima sam sicer izkušnje z lovljenjem kač (dokaz je tudi na fotografiji), vendar opozarja, da so vroči dnevi in ustrezni kamniti kraji, več kot prilika, da boste srečali kakšno kačo, ki se nastavlja sončnim žarkom. Zaupal nam je še, da je dva dni kasneje pri betonskih stopnicah ob Kamniški Bistrici (plaži) opazil tudi črnega gada, ki pa je bil po njegovih besedah zelo plašljiv. Ta kača pa je strupena.

Navadni gož je dolga kača, ki lahko preseže dolžino dveh metrov in tako spada med največje slovenske kače. Hrbtni del vitkega telesa je temno rjave do skoraj črne barve, ki je posut z drobnimi belimi pikicami, medtem ko je trebušni del kače večinoma bel ali rumenkast. Z ozirom na močno telo ima navadni gož majhno glavo, ki je pokrita z devetimi večjimi luskami, kar je značilno za vse slovenske nestrupene kače. Za glavo ima svetlo liso, ki je izrazita zlasti pri mladih živalih. Gož lahko doseže do 225 cm, ampak so primerki ki merijo več kot 200 cm zelo redki, povprečna velikost goža je od 130 do 160 cm.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Robi Maleš
Komentarji uporabnikov
Tagi