Ko kaplja in curlja …

Vroče poletje in inkontinenca

Se vam dogaja, da morate na stranišče več kot osemkrat na dan in več kot dvakrat ponoči? Vam urin uhaja, ko kašljate, se smejite ali kaj težjega dvignete? Vam uide že na poti do stranišča? Če ste odgovorili z »da«, vas je najverjetneje že doletela urinska inkontinenca. Izraz pomeni nehoteno oziroma nekontrolirano uhajanje urina – od le nekaj kapljic pa do izlivov v curkih. Prizadene tako moške kot ženske vseh starosti, takšne težave pa ima kar 10 odstotkov vseh ljudi, večinoma starejših.

Vzrokov za uhajanje urina je veliko

Pri ženskah je urinska inkontinenca kar dvakrat pogostejša kot pri moških. Večinoma so vzroki zanjo povezani s starostjo, zaradi katere se manjša elastičnost mehurja, ki se zato ne prazni popolnoma. Za uhajanje so krive tudi nekatere bolezni, prekomerna telesna teža ali premalo gibanja. Ženskam inkontinenco pogosto povzročijo težavni porodi, pri starejših moških pa do nje najpogosteje prihaja zaradi povečane prostate, zaradi posledic kirurških posegov v urogenitalnem področju ali zapore sečnice.

Življenje z inkontinenco ni lahko

O inkontinenci danes še vedno ne govorimo na glas. Bolniki zaradi nje čutijo zadrego in občutek sramu, pogosto nehajo hoditi v družbo, postajajo depresivni in svojega dela ne morejo več opravljati normalno. Tudi sami si velikokrat ne priznajo, da so inkontinentni, o težavi nočejo govoriti, jo prikrivajo in pogosto pomoči sploh ne iščejo. Življenje z inkontinenco ni lahko v nobenem letnem času, zdi pa se, da je poleti še težje. Čeprav urina ne izločamo nič več – morda zaradi potenja celo manj -, pa je izločkom izpostavljena koža poleti bolj ogrožena, širjenje neprijetnega vonja pa bolj moteče.

Piti manj ni dobra odločitev

Marsikdo, ki se bori z uhajanjem urina, si poleti kljub žeji ne upa piti dovolj. Strokovnjaki odtegovanje tekočine odločno odsvetujejo, saj se tako izpostavljamo nevarnosti dehidracije. Urin bo postal bolj koncentriran, mehur bo zato bolj obremenjen in možnost vnetja se bo povečala. Manj pijmo le, če smo vajeni spiti tri in več litrov tekočine na dan, predvsem pa pitje enakomerno razporedimo preko dneva. Vsekakor je treba spiti dovolj vode, izogibajmo pa se prekomernemu uživanju kave, različnih ledenih zelenih čajev, diuretičnih čajev, alkohola in piva.

Hrano izbirajmo previdno

Tudi z izbiro hrane lahko vplivamo na inkontinenco. Močno začinjena hrana draži oblogo mehurja in zato inkontinenco poslabšuje. Zato je dobro izogniti se čebuli, česnu, močnim začimbam, pekočim omakam in čiliju, pa tudi določene vrste sadja lahko škodijo. Predvsem agrumi dražijo mehur, zato pomaranče, grenivke, limone in ananas strokovnjaki odsvetujejo. Tudi sladkor ima velik vpliv na aktivnost mehurja, zato ga omejimo, kolikor je le mogoče.

Kako si pomagati?

Pri težavah z uhajanjem urina lahko veliko naredimo sami, v nekaterih primerih pomagajo zdravila, v drugih pa operacija. K boljši kontroli zadrževanja urina veliko pripomoremo, če s telesnimi vajami okrepimo mišice medeničnega dna (Keglove vaje), če pazimo na svojo težo in se redno ukvarjamo s kako fizično aktivnostjo.

Ko pa kaplja in curlja, pa je treba izbrati prave pripomočke, ki nam omogočijo, da živimo bolj polno in kvalitetno življenje. Z vložki oz. predlogami za inkontinenco Natura Femina Special dobimo maksimalno varnost, udobje, diskretnost ter svežino.

Predloge Natura Femina Special so namenjene lahki in srednji stopnji inkontinence. V celoti so izdelane iz bombaža. V jedro jim je dodan nevtralizator neprijetnih vonjav, neprepusten spodnji sloj pa preprečuje uhajanje urina na spodnje perilo. Zaradi vsega naštetega so predloge koži prijazne, ne spreminjajo njene naravne vrednosti pH, ji omogočajo dihanje ter pomagajo preprečevati vnetja. So zelo vpojne in izredno mehke ter dermatološko testirane. 

Ali ste vedeli?

Pripomočki za vpijanje urina so po svoji strukturi podobni higienskim vložkom in ščitnikom perila, a se po sestavi razlikujejo od tistih za vpijanje menstrualne krvi. Vložki za inkontinenco so predvsem bolj vpojni, njihova zgornja plast pa je narejena tako, da tekočine ne vpija, ampak jo prepušča v notranjost in prepreči njen povratek na površino. V osrednjem delu, v jedru, pa imajo poseben dodatek – nevtralizator neprijetnih vonjav, zaradi katerega okolica vonja po urinu ne zazna.

Naročnik oglasa: Tosama

 

Tagi