Kifoza hrbtenice – kaj sploh to je?

Lahko gre za povsem običajno anatomsko krivino v prsnem delu hrbtenice, ki mora biti prisotna. Lahko pa je blago, zmerno ali zelo pretirana. Za pretirano kifozo je značilna pretirana ukrivljenost zgornjega dela hrbta. Poznamo več različnih stopenj prsne kifoze. Lahko prirojena (prisotna že ob rojstvu) ali pridobljena pozneje v življenju.

Vrste kifoze

Poznamo več vrst prsne kifoze:

Posturalna kifoza: To je najpogostejša vrsta, ki se običajno pojavi pri mladostnikih v obdobju rasti. Pogosto je povezana s slabo držo in jo je mogoče izboljšati z vajami in spremembo življenjskega sloga.

Scheuermannova kifoza: Ta tip se običajno pojavi v mladostniškem obdobju in je posledica strukturnih sprememb na vretencih. Vretenca postanejo klinasta, kar povzroči pretirano ukrivljenost hrbtenice naprej.

Prirojena kifoza: Nekateri posamezniki se rodijo s kifozo zaradi nepravilnega oblikovanja hrbtenice med fetalnim razvojem.

Starostna ali degenerativna kifoza: Ta vrsta kifoze se pojavlja pri starejših odraslih in je pogosto povezana z degeneracijo hrbteničnih diskov, sklepov in vretenc. Osteoporoza lahko prispeva k temu stanju, saj lahko oslabljene kosti povzročijo kompresijske zlome vretenc.

Travmatska kifoza: Tudi poškodba hrbtenice lahko povzroči kifozo, npr. športna poškodba, padec ali prometna nesreča, če pride do kompresijskih zlomov vretenc ali drugih strukturnih poškodb.

Simptomi kifoze

Simptomi kifoze se razlikujejo glede na njeno stopnjo in se pojavljajo v sledečih oblikah:

  • Zaobljen ali grbast hrbet
  • Bolečine ali nelagodje v hrbtu
  • Togost v hrbtenici
  • Utrujenost
  • Mišična šibkost
  • Oteženo dihanje ali težave z dihanjem v hujših primerih, če ukrivljenost stiska prsno votlino.

Obravnava – kako se lotimo odprave težav?

Obravnavanje kifoze je odvisno od vzroka, stopnje ukrivljenosti in simptomov. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najpogostejših načinov obravnave prsne kifoze:

Opazovanje in spremljanje: V nekaterih primerih, zlasti pri blagi kifozi ali kadar stanje ne povzroča večjih simptomov, vam lahko zdravstveni delavec priporoči redno spremljanje brez aktivnega zdravljenja. To pogosto vključuje redne kontrolne preglede za oceno napredovanja ukrivljenosti.

Kinezioterapija – kineziološka vadba: Specialne vaje pomagajo izboljšati držo, okrepiti mišice in povečati gibljivost. Ta pristop je še posebej koristen in učinkovit pri posturalni kifozi in blagih primerih.

Opornice: Pri mladostnikih s Scheuermannovo kifozo ali progresivnimi primeri se pogosto uporabljajo opornice. Opornice lahko pomagajo upočasniti ali zaustaviti napredovanje ukrivljenosti, vendar se običajno ne uporabljajo pri odraslih s prsno kifozo, ki ne napreduje.

Zdravila: Za obvladovanje bolečin in vnetij, povezanih s kifozo, se lahko svetujejo protibolečinska in/ali protivnetna zdravila, zlasti v primerih kompresijskih zlomov ali drugih virov neugodja.

Zdravljenje osteoporoze: Pri starostni kifozi, ki jo povzroča osteoporoza, je potrebno upočasniti izgubo kostne mase z zdravili in spremembo življenjskega sloga za izboljšanje kostne gostote.

Kirurško zdravljenje: Pri hujših primerih prsne kifoze ali kadar konzervativno zdravljenje ne prinaša olajšanja, lahko pride v poštev operacija. Kirurški pristop je odvisen od specifičnega vzroka kifoze in lahko vključuje postopke, kot so fuzija hrbtenice, osteotomija (odstranitev dela vretenca) ali druge korektivne operacije.

Zmanjševanje bolečine: Za lajšanje hudih bolečin, povezanih s kifozo, se lahko uporabijo tehnike za obvladovanje bolečine, kot so epiduralne injekcije steroidov ali živčne blokade.

Zdravstveni delavec bo zdravljenje izbral na podlagi temeljite ocene, ki bo vključevala fizični pregled, slikovne preiskave (na primer rentgensko slikanje ali magnetno resonanco) ter upoštevanje starosti, splošnega zdravstvenega stanja in osnovnega vzroka za kifozo.

Pomembno je poudariti, da vsi primeri pretirane prsne kifoze ne zahtevajo zdravljenja, cilj zdravljenja pa je pogosto lajšanje simptomov, izboljšanje funkcije ali preprečevanje nadaljnjega napredovanja ukrivljenosti. V težjih primerih, zlasti tistih, ki povzročajo bolečine in/ali težave z dihanjem, pa je morda potrebno agresivnejše zdravljenje, vključno z opornicami, protibolečinskimi in/ali protivnetnimi zdravili ali celo operacijo za zmanjšanje ukrivljenosti.

Če imate pretirano prsno kifozo in se soočate z bolečinami v hrbtu ali spremembami drže, se morate posvetovati z zdravstvenim delavcem, ki vam lahko zagotovi prilagojen načrt zdravljenja.

Vaje pri prekomerni kifozi prsne hrbtenice

Izvajanje vaj je pomemben del obvladovanja in izboljšanja kifoze, zlasti pri posturalni kifozi in blagih oblikah bolezni. Te vaje so namenjene krepitvi mišic zgornjega dela hrbta in izboljšanju drže. Pred začetkom izvajanja kakršnega koli programa vaj za kifozo se posvetujte s strokovnjakom, da se prepričate, da so vaje varne in primerne za vaše specifično stanje.

Tukaj je nekaj vaj, ki vam lahko pomagajo:

Izteg prsne hrbtenice:

Sedite ali stojte vzravnano.

Prepletite prste in se primite za zadnji del glave.

Nežno iztegnite zgornji del hrbta nazaj.

V tem položaju vztrajajte 10 do 15 sekund, nato pa se vrnite v začetni položaj.

Naredite 10 do 15 ponovitev.

Mačka kamela:

Začnete na rokah in kolenih v položaju mizice.

Z vdihom iztegnite hrbet, poglejte gor in dvignite trtico.

Izdihnite, upognite hrbet, z glavo poglejte skozi noge in spodvihajte trtico.

Naredite 10 do 15 ponovitev.

Angeli ob steni:

Stopite s hrbtom ob steno, stopala pa naj bodo od nje oddaljena nekaj centimetrov.

Komolce dvignite do višine ramen in naj bodo upognjeni pod kotom 90 stopinj.

Počasi drsite z rokami po steni navzgor in nato nazaj navzdol pri tem pa ves čas ohranjajte ramena, komolce in zapestja v stiku s steno.

Naredite 10 do 15 ponovitev.

Retrakcija lopatic:

Sedite, stojte ali ležite z ravnim hrbtom.

Stisnite lopatici skupaj, kot da bi med njima poskušali zadržati svinčnik. Pazite, da ne dvigujete ramen.

Držite nekaj sekund, nato pa se sprostite.

Naredite 10 do 15 ponovitev.

Potegi z elastiko:

V višino prsi okoli čvrstega sidrišča pritrdite elastični trak.

V vsaki roki držite en konec traku.

Stojte vzravnano in roke iztegnite pred seboj.

Stisnite lopatici skupaj in povlecite trak proti prsnemu košu.

Počasi vrnite roke v začetni položaj in naredite 10 do 15 ponovitev.

Hrbtnjaki:

Ležite na trebuhu, roke naj bodo iztegnjene nad glavo in dlani obrnjene navzdol.

Dvignite prsni koš, roke in noge od tal, stisnite lopatice skupaj in pri tem ohranjajte glavo v podaljšku hrbtenice.

V tem položaju vztrajajte 10 do 15 sekund, nato pa se spustite nazaj v začetni položaj.

Naredite 10 ponovitev.

Vaje pri kifozi prsne hrbtenice imate zbrane v videoposnetku:

Obravnavanje pretirane prsne kifoze je odvisno od vzroka in stopnje. Blage kifoze je mogoče odpraviti ali preprečiti njihovo napredovanje z izvajanjem vaj in spremembo življenjskega sloga. Če sumite, da imate pretirano prsno kifozo ali imate bolečine v hrbtu, vam priporočamo posvet s strokovnjakom. Obravnavo bo prilagodil vašemu specifičnemu stanju in potrebam. Prav tako vas bo strokovnjak varno vodil, vas naučil pravilne izvedbe vaj in vam vaje ustrezno prilagodil ter postopno povečeval njihovo zahtevnost.

Kako vam lahko pomagamo v KinVitalu?

Pretirano prsno kifozo uspešno obravnavamo tudi v KinVitalu. Pomembno je pravočasno pričeti obravnavati prsno kifozo, da se jo zmanjša ali zaustavi oz. upočasni njeno napredovanje.

V kolikor so ob začetku prisotne bolečine, pričnemo na začetku s fizioterapevtsko obravnavo in nato nadaljujemo s kineziološko vadbo. V kolikor pa bolečin ni prisotnih in gre bolj za estetsko in funkcionalno težavo se lahko takoj prične s kineziološko vadbo.

Cilj je izboljšati samo telesno držo, izteg prsne hrbtenice ter tudi izboljšati funkcionalnost v tem predelu telesa (boljša gibljivost, moč, itd.).

Če želite pričeti obravnavati vašo kifozo, vas vabimo na uvodni posvet, kjer bomo našli najboljšo rešitev za vas.

Avtor: Gašper Gričar, kineziolog; Foto: Kinvital d.o.o.

Tagi