Ketonska dieta – kratek uvod

Piše: Aljoša Kuzmanovski, dipl.kin. in podiplomski študent prehrane na biotehniški fakuleti, fotomodel

Ketonska dieta je način prehranjevanja, ki močno omejuje vnos ogljikovih hidratov. Omejuje jih do te mere, da le-ti predstavljajo zgolj 5-10% dnevnega vnosa energije. Za dosego ravnovesja se zato poveča vnos maščob, kateri znaša 75-80% dnevnega vnosa energije, beljakovine pa predstavljajo preostalih 20-25%.

S tovrstnim prehranjevanjem v telesu sprožimo proces, ki ga imenujemo ketogeneza. Ta proces v jetrih povzroči razgradnjo maščobnih kislin. Nastajati začnejo t.i. ketoni, katere naše telo, namesto glukoze iz ogljikovih hidratov, začne uporabljati kot glavni vir energije.

Študije dokazujejo, da nekateri organi delujejo na ketone celo bolje kot na glukozo. Najboljši primer so možgani, kateri lahko do 75% energijskih potreb dobijo od ketonov.

Z ustreznim prehranjevanjem tako dosežemo, da je telo sposobno kot vir energije uporabljati lastno maščobo. In ker so zaloge maščobe praktično neomejene, lahko konstantno dostopamo do tega vira. To nam omogoča popolno neodvisnost od hrane, kar pri določenih posameznikih pomeni uživanje zgolj dveh obrokov dnevno in hkrati sposobnosti ohranjanja koncentracije na visokem nivoju tekom celega dne. Iz tega razloga je ketonska dieta tudi izjemno uspešno orodje pri izgubi odvečne teže. Osebe, ki se lotijo ketonske diete poročajo o izgubi kilogramov brez pretiranega odrekanja, brez občutka lakote ter z veliko energije, kar je zagotovo ključen dejavnik pri uspešnem hujšanju.

Vendar hujšanje ni edini razlog za drastično spremembo prehranjevalnih navad. Že leta 1921 se je uspešno uporabljala pri zdravljenju epilepsije pri posameznikih, katerim zdravljenje z zdravili ni pomagalo. Danes se vedno pogosteje uporablja pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2, prav tako se dokazuje ugodne učinke pri bolnikih, ki so zboleli za rakom.

Zaradi mnogih pozitivnih učinkov na zdravje in počutje ketonska dieta vsekakor postaja vse bolj priljubljena in s pravilnim pristopom lahko mnogim pripomore k izboljšanju splošne kakovosti življenja.
Za vse vas, ki si želite, da bi bil ta uvod malce daljši, kliknite na povezavo, ki vas bo pripeljala na blog Aljoše, kjer se lahko v tematiko bolj poglobite.

Za tiste najbolj zagrete pa v soboto, 5. marca skupaj v sodelovanju z Aljošo pripravljamo 3 – urno delavnico na to temo, kjer boste slišali znanstveno ozadje omenjene diete ter prisluhnili Aljoševi osebni izkušnji s tovrstnim načinom prehranjevanja. Več podrobnosti o sami delavnici dobite s klikom TUKAJ.

Delavnico bo vodil diplomirani kineziolog, podiplomski študent prehrane na Biotehniški fakulteti in fotomodel Aljoša Kuzmanovski, ki ima sam poleg strokovnih veliko praktičnih izkušenj z dieto. Udeleženci bodo spoznali vplive ketonske diete na telo in zdravje ter se naučili kako se s primernimi živili pravilno lotiti sestave obrokov. Hkrati bodo vsi udeleženci prejeli skripto enostavnih receptov za pripravo jedi.

Tagi