Kapljica za življenje …

Dan oprtih vrat Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik

V soboto, 6. septembra 2014, je bilo v Centralni čistilni napravi (CČN) Domžale-Kamnik nadvse živahno. Parkirišča so bila polna pločevine, pred prireditvenim prostorom pa je obiskovalce pričakala Godba Domžale.

V kulturnem programu so obiskovalce najprej navdušili fantje iz tolkalne skupine Cascara, zatem pa je voditelj programa Boštjan Romih povabil na oder direktorico CČN Domžale – Kamnik dr. Marjeto Stražar, ki je lepo opisala zgodovino CČN, od njenega začetka do danes, kot tudi delovanje čistilne naprave (oglejte si video). V nadaljevanju kulturnega programa so obiskovalci prisluhnili citrarju Tomažu Plahutniku in pevki skupine Klas iz Grobelj, sopranistki Meti Matzele. Nekaj besed sta spregovorila tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič ter podžupanja Občine Domžale Andreja Pogačnik Jarc, kot tudi Boštjan Petelinc z Ministrstva za okolje in prostor.

Sledil je animirani film o delovanju čistilne naprave. Res neverjetno, skozi koliko procesov gre nesnaga ki jo pridelamo, da pride do skoraj čiste vode, ki se nato izliva v Kamniško Bistrico. Pa še ogrevajo se brezplačno ter elektrike za samooskrbo proizvedejo skoraj v celoti.

Na ogled so bila tudi dela Likovnega društva Senožeti iz Radomelj, ki so razstavljali v poslovnih prostorih CČN, ter likovna sekcija Društva paraplegikov Slovenije, ki ja na koncu programa tudi podarila lepo sliko reke, ki so jo podarili direktorici CČN dr. Marjeti Stražar, ki je za sprejeto darilo dejala, da bo krasila in polepšala zid poslovnega prostora.

Po kulturnem programu se je nekaj sto udeležencev dneva odprtih vrat podalo na ogled celega kompleksa CČN v spremstvu Dream Teama, delavcev CČN. Tako so se v devetih skupinah podali na ogled na več lokacij in si ogledali vse od pritoka umazane vode v CČN do čistega izpusta v reko Kamniška Bistrica. Predstavili pa so se tudi učenci OŠ Marije Vere iz Kamnika z eko kotičkom.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi