Kako z zaščito pred soncem preprečimo pigmentacijo na svoji koži?

Je pigment na vaši koži tisti, ki vas moti in vas na videz postara? Zagotovo niste edina.

Čeprav se še ni dobro začela pomlad, saj so trenutne vremenske razmere še bolj muhaste, pa že vsi komaj čakamo na lepo vreme, sonček ter prihajajoče poletje. Skupaj s sončnimi dnevi pa na žalost prihaja tudi nekaj tegob za našo kožo.

Nastanek pigmentacij in močni UV žarki, pred katerimi se moramo ustrezno zaščititi so tisti, ki nas morajo skrbeti skozi vse leto.

Naj razložim…

Za nastanek pegic in pigmentacij na obrazu so v glavni meri krivi močni sončni žarki. Seveda so pri nekaterih ljudeh pegice že genetsko prisotne in vidne skozi vse leto, pa to še ne pomeni, da jim poleti ne rabimo posvetiti dodatne pozornosti.

Kljub temu, da lahko pegice izgledajo zelo privlačno pri posamezniku ali posameznici, pa je poletje in močno sonce dodaten vzrok, da pegice še dodatno potemnijo.

Foto: pexels.com

Kaj lahko naredimo?

Preden se lotimo nasvetov naj omenim še sledeče.

Pegice največkrat vidimo prisotne na nosu in licih, pri nekaterih posameznikih pa jih lahko opazimo tudi po celem obrazu, vratu, dekolteju, na ramenih in po rokah.

Ker je na tem mestu koža še bolj občutljiva jo potrebujemo dodatno zaščititi z ustreznim UV faktorjem oziroma posežemo po dodatni mehanski zaščiti, kot so različna pokrivala in sončna očala.

Koraki do uspeha so sledeči…

Za razliko od pegic, ki so po navadi prisotne pri osebah s svetlejšo kožo lahko pegice oz. bolje rečeno pigmentacije nastanejo, kot posledica poškodbe kože zaradi UV žarkov.

Pri nastanku pigmentacij gre za povečano tvorbo melanina v koži kar povzroči nastanek pigmentne lise ali tvorbe na površini kože. Te pigmentacije so različnih oblik in velikosti, od čisto drobnih pegic pa do večjih lis na koži, ki so lahko različnih barv.

Tako povečana tvorba melanina naša koža zaščiti globje plasti kože pred poškodbami UV žarkov. Ta proces vsi dobro poznamo poleti, ko se na morju sončimo, da bi porjaveli in dobili temnejšo barvo kože.

Tudi te lise najpogosteje nastanejo kot posledica poškodbe kože zaradi UV žarkov, ki pa se velikokrat začnejo pojavljati šele kasneje v zrelih letih, zato jim pogosto pravimo tudi starostne pege.

Foto: pexels.com

Ker pa smo si ljudje različni se tudi pigmentacije ne pojavljajo pri vseh osebah enako.

Nastanek pigmentacij je pogostejši pri ljudeh, ki so bili v življenju večkrat močneje opečeni ali so pogosteje izpostavljeni soncu. Enako pa lahko to pripišemo ženskam z različnimi hormonskimi težavami.

To početje ima lahko dolgoročne posledice za našo kožo in lahko vpliva na naše zdravje. Tudi ob uporabi zaščitnega faktorja je sončenje za nas škodljivo. Ker na našo kožo žarki ne padajo enakomerno, se lahko le na določenih delih pospeši proizvodnja melanina, kar pa vodi do nastanka pigmentacij.

In…

Ker pigmentacije ne nastanejo takoj, temveč se lahko pojavijo šele več let kasneje, se marsikdo ne zaveda kako s sončenjem škoduje svoji koži. Ker je koža tako znova in znova izpostavljena UV žarkom se količina melanina na dotičnih predelih le še stopnjuje, kar slej ko prej privede do nastanka pigmentacij.

Ob uporabi zaščitne sončne kreme ali uporabe pokrivala, ki nam zaščiti obraz pred soncem, se lahko delno obranimo pred nastankom pigmentacij. Prav tako lahko zadrževanje v senci bistveno pripomore k preprečevanju pigmentacij.

Zato je izredno pomembno, da se že preventivno zaščitimo in vsakodnevno uporabljamo kremo z zaščitnim faktorjem na najbolj izpostavljenih predelih, kot so obraz, vrat, dekolte in hrbtišče dlani.

Uporaba zaščitnega faktorja je pomembna ne glede na letni čas ali vreme, saj so tudi v zimskih mesecih in oblačnih dnevih prisotni UVA žarki, ki povzročajo prezgodnje staranje naše kože in nastanek pigmentnih madežev.

Foto: pexels.com

Ali veste kako poskrbeti za vašo nego obraza v poletnem času?

Za kožo moramo poleti poskrbeti ne le z uporabo zaščitnega faktorja temveč tudi z ustrezno nego obraza. Poskrbeti moramo, da bo naša koža imela dovolj vlage. Za vlago v koži v prvi meri lahko poskrbimo z zadostno hidracijo telesa, torej s pitjem vode, saj je dehidrirana in suha koža še toliko bolj občutljiva in podvržena k nastanku pigmentacij.

Še nekaj.

Nikakor ne smemo pozabiti, da moramo kožo dobro navlažiti z uporabo ustreznih vlažilnih serumov, ki naj vsebujejo hialuronsko kislino, ki je eden izmed naravnih vlažilcev kože ter uporabo primerne kreme, glede na tip naše kože.

Kadar uporabljamo serume ali kreme s C vitaminom, retinolom ali močnejšimi kislinam, jih je bolje uporabiti zvečer, zjutraj pa obvezno nanesti zadostno količino zaščitnega faktorja, saj je takrat koža bolj podvržena nastanku pigmentacij.

Foto: pexels.com

Da bo vaša izbira kreme ali seruma vedno pravilna se držite spodnjih nasvetov:

Da boste izbrali kremo ali serum, ki sta najbolj primerna za vaš tip kože se je najbolje posvetovati z vašo kozmetičarko, ki vam bo ob negi obraza svetovala kateri izdelki so najbolj primerni za vas.

Zvečer si lahko privoščimo tudi kakšno dobro vlažilno masko za obraz, zlasti po celem dnevu izpostavljenosti soncu in morju, ki kožo zelo izsušujeta. Za nego telesa poleti, pa je najbolje uporaba vlažilnega losjona ali gela aloe vere, ki kožo vlaži in hkrati pomirja.

Za konec ne pozabimo na vsakodnevno uporabo zaščitnega faktorja, ki je najboljša preventiva v boju proti nastanku pigmentacij.

Naročnik oglasa: neguj.se

 

Tagi