Kako veste, da ste zdravi?

Ko govorimo o zdravju, pogosto pomislimo na telesno težo in indeks telesne mase (ITM). Čeprav so ti dejavniki pomembni, niso edini kazalniki zdravja. V resnici so lahko nekateri ljudje z nekaj odvečnimi kilogrami bolj zdravi od tistih, ki imajo ”idealno” težo. Katere vidike je potrebno upoštevati, da dobimo celostno sliko našega zdravja?

Redna prebava

Redno odvajanje blata je znak zdrave prebave. Telo s prebavo izloči odvečno neprebavljeno hrano, škodljive snovi in toksine, kar preprečuje vnetja in druge težave. Če imate redno prebavo, je to dober pokazatelj zdravja.

Čist urin

Barva urina je zanesljiv pokazatelj hidracije. Klinika Mayo navaja, da je normalna barva urina bledo rumena. Če je vaš urin temnejši, to morda kaže na dehidracijo ali vpliv hrane in zdravil.

Redna menstruacija

Pri ženskah je redna menstruacija znak hormonskega ravnovesja in splošnega zdravja. Neredni cikli lahko nakazujejo na zdravstvene težave.

Image by BÙI VĂN HỒNG PHÚC from Pixabay

Obvladovanje stresa

Zdravje ni samo fizično, ampak tudi duševno. Sposobnost obvladovanja stresa je pomembna za ohranjanje duševnega zdravja. Če lahko uspešno upravljate z vsakodnevnim stresom, ste na dobri poti do dobrega zdravja.

Zdrava koža

Koža je največji organ našega telesa in pogosto odraža naše notranje zdravje. Akne in izpuščaji lahko kažejo na hormonska neravnovesja ali druge zdravstvene težave.

Redna telesna aktivnost

Za ohranjanje zdravja ni potrebno teči maratonov; dovolj je že vsakodnevni sprehod ali raztezanje. Pomembno je, da je telesna aktivnost del vaše dnevne rutine in da uživate v tem, kar počnete.

Prisluhnite svojemu telesu glede prehrane

Zdrava prehrana ne pomeni le štetja kalorij. Pomembno je, da prisluhnete svojemu telesu – jejte, ko ste lačni, in se ustavite, ko ste siti. Uživanje raznolike hrane, vključno s sadjem in zelenjavo, je ključ do uravnotežene prehrane.

Image by thearkoftestamentofgod from Pixabay

Družbena povezanost

Človek je socialno bitje, zato so prijateljstva in dobri medosebni odnosi ključnega pomena za duševno zdravje. Obkroženi z ljudmi, ki vas podpirajo, lažje premagujete izzive in ohranjate dobro počutje.

Redko zbolevanje

Če redko zbolite za prehladi ali drugimi okužbami, je to znak močnega imunskega sistema. Zdrav imunski sistem namreč telesu pomaga, da se učinkovito bori proti virusom in bakterijam.

Kakovosten spanec

Dober spanec je ključnega pomena za zdravje. Če zlahka zaspite, spite mirno in se zjutraj zbudite spočiti, je to znak, da je vaše telo v dobrem stanju. Kakovosten spanec prispeva k boljšemu duševnemu zdravju in razpoloženju.

Zdravje je kompleksno in ga ni mogoče ocenjevati samo na podlagi telesne teže. Pomembno je upoštevati vse vidike – od prebave do duševnega zdravja. Če se prepoznate v večini zgornjih znakov, ste verjetno v dobrem zdravju.

Vir: vizita.si

Karin Božič Zupančič

 

Tagi