Kako prepoznati glivice na nohtih?

Ali s težavo obujete sandale ali čevlje z odprtimi prsti, saj vam niso všeč vaši zadebeljeni nohti na nogah? Morda težava ni v vašem izgledu, temveč je težava posledica glivic. Glivice na nohtih na nogah so ena izmed pogostih tegob, vzrok katere pa ne tiči vedno v slabi higieni. Preberite, kako pepoznati glivice na nohtih, kako se jim izogniti ali jih pozdraviti, če vas napadejo.

Kaj so glivične okužbe in kako pride do njih?

Glivične okužbe so spremembe na nohtih in koži, ki se pojavijo kot posledica poškodb, prekomernega potenja ali prekomerne izpostavljenosti vlagi. Največkrat glivice opazimo na stopalih in nohtih, čeprav so pogoste tudi glivice na rokah in na površinah, kjer se ustvarja kožna guba. Glivice na nohtih ali rokah niso le lepotna težava, temveč tudi zdravstvena. Samo okužbo je treba pravočasno in ustrezno zdraviti, preden se prenese na druge dele telesa. V kolikor glivic ne zdravimo, se lahko pojavijo brazgotine, bolečine ob hoji ali bakterijske okužbe. Pogosteje se glivice pojavijo pri športnikih, sladkornih bolnikih in starejših.

Kako prepoznati glivice na nogah?

Če se veliko zadržujete v vlažnih prostorih oz. vaša stopala večino dneva preživijo v čevljih brez ustreznega prezračevanja, imate večjo verjetnost, da boste zboleli za glivicami. Glivična okužba na nohtih se največkrat pojavi kot rumeno, zeleno ali rjavo-črno obarvana zadebeljena plast, nohti so krhki in lomljivi. Največkrat se znaki pojavijo med prsti, pri glivični okužbi stopal pa se pojavi še srbeča, luskasta, razpokana in pordela koža.

Kako se znebiti glivic na nohtih?

Proti glivicam na nohtih ali rokah lahko največ naredite s kurativo, to je z izogibanjem mestom, kjer se pogosto pojavljajo (bazeni, savne, skupni tuši ipd.), da uporabljate obutev iz naravnih in zračnih materialov, kjer noga diha, da obutve ne delite z drugimi, da skrbite za ustrezno higieno nog ter občasno uporabljate antiseptične izdelke za nego stopal. V kolikor do okužbe pride, vam bo najbolj učinkovito in hitro pomagalo zdravilo za glivice na nohtih. Pri tem je pomembno, da jih zdravite celostno. Na primer, če se glivice na nohtih pojavijo na enem nohtu, izdelek proti glivicam na nohtih uporabite na vseh, tudi tistih, ki so zdravi. Ne pozabite uničiti tudi tistih, ki so morda še vedno v obutvi ali nogavicah.

Kaj pa glivice na nohtih na rokah?

Glivice na nohtih na rokah se največkrat pojavljajo kot posledica poškodb, prepoznate pa jih po zadebeljenih nohtih, vneti obnohtni kožici, bolečinah v prstih, spremenjeni obliki nohta, lahko pa so tudi krhki in drobljivi. Če vas mučijo glivice na rokah, lahko največ naredite s higieno rok in uporabo izdelkov, ki jih najdete na www.enikam.si. Izogibajte se pedikuri in uporabi lakov, acetonov in ostalim izdelkom za nohte. Pustite, da zadihajo in se pozdravijo.

Naročnik oglasa: Enikam d.o.o.

 

Tagi