Kaj se zgodi s čisto pitno vodo po uporabi?

O tem pravzaprav ne razmišljamo, dokler se ne soočimo s kakšno neprijetnostjo, ki je povezana z zastajanjem odpadne vode, na primer zamašitvijo odtoka, neprijetnim vonjem, razlitjem odpadne vode po dvorišču ali kleti.

Pitna voda po uporabi postane odpadna voda, za katero mora biti ustrezno poskrbljeno, če želimo, da ne onesnažuje okolja. Čeprav se tega pogosto ne zavedamo, je urejeno odvajanje komunalne odpadne vode ključnega pomena za čisto okolje in čisto pitno vodo in je pokazatelj urejenosti naselja, hkrati pa tudi zelo pomembno za zdravje ljudi oziroma preprečevanje okužb in nalezljivih bolezni.

 

O urejenem odvajanju odpadne vode govorimo takrat, ko se ta pred izpustom v okolje nadzorovano in skladno s predpisi očisti v čistilni napravi, od koder priteka nazaj v naravno okolje.

 

Javna kanalizacija je najbolj primerna ureditev odvajanja odpadnih voda
Najmanj težav z odvajanjem komunalne odpadne vode imajo tisti uporabniki, katerih objekti so tehnično pravilno priključeni na javno kanalizacijo. Kjer je zgrajena javna kanalizacija, je priključitev nanjo obvezna.

Na območju občine Domžale se razteza kanalizacijsko omrežje v dolžini nekaj več kot 180 km, na katerega je priključenih več kot 7.300 hišnih priključkov oziroma 89 % prebivalcev. Z dokončanjem kanalizacijskega omrežja v Ihanu, Biščah, Dragomlju, Podrečju ter izgradnjo kanalizacije na območju Brezja, Škocjana, Studenca in Sela pri Ihanu bo v nekaj prihodnjih letih imelo možnost priključitve na centralno kanalizacijsko omrežje še približno 6 % prebivalcev občine. Za preostalih 5 % pa se, glede na geografske razmere, pripravljajo lokalne rešitve odvoda in čiščenja odpadnih voda, male čistilne naprave za posamezne objekte oz. skupine objektov.

Ključnega pomena je redno in investicijsko vzdrževanje javnega kanalizacijskega omrežja
Za ustrezno urejeno odvajanje komunalne odpadne vode je ključnega pomena, da se kanalizacijsko omrežje redno pregleduje, čisti, vzdržuje in obnavlja.

Za zagotavljanje nemotenega odvajanja odpadne vode se načrtno izvaja čiščenje javne kanalizacije – na leto se očisti približno 40 km cevovodov. Enkrat na leto se vizualno pregleda kompletno kanalizacijsko omrežje, tako, da se odpre vse dostopne revizijske jaške. Ob tem in tudi po potrebi med letom, se spraznijo lovilni koši (peskolovi) pod pokrovi revizijskih jaškov na makadamskih cestah. Vsako četrtletje se očistijo protipovratne lopute, ki so nameščene v javnem kanalizacijskem omrežju. Tedensko so pregledana vsa črpališča, ki jih je v občini Domžale 28, prelivni robovi na razbremenilnikih in iztoki iz prelivnih kanalov. Navadno je dvakrat letno izvedena deratizacija kanalizacijskega sistema.

Zaradi dotrajanosti cevi lahko pride do prehajanja odpadne vode v okolje, zato je skrbno načrtovanje vzdrževanja in investicij v obnovo kanalizacije zelo pomembno. Za posege in obnove se odloči glede na stanje cevi na določenih odsekih. Na območju občine Domžale trenutno sočasno z obnovo vodovodnega omrežja poteka obnova kanalizacije na več območjih: na Papirniški ulici na Viru, II. ulici v Homcu, Kajuhovi ulici v Preserjah, Dermastijevi ulici v Radomljah.

Čeprav kanalizacija poteka pod zemljo, skrita našim očem, le njeno brezhibno delovanje omogoča kakovost bivanja in urejenost okolja.

 

Za ustrezno urejeno odvajanje komunalne odpadne vode je ključnega pomena, da se kanalizacijsko omrežje redno pregleduje, čisti, vzdržuje in obnavlja.

Greznice in MKČN – pomembna je ustrezna velikost in kakovostna izvedba
Na območjih, kjer (še) ni javne kanalizacije, je odvajanje odpadnih voda iz gospodinjstev urejeno z greznicami ali malimi komunalnimi čistilnimi napravami. Njihova čistilna sposobnost je odvisna od velikosti in kakovosti izvedbe. Pomembno je, da velikost greznice ali male komunalne čistilne naprave ustreza številu oseb, ki bivajo v objektu, priključenem nanjo.

V občini Domžale je 1.172 greznic in 28 malih komunalnih čistilnih naprav. Število slednjih vsako leto narašča, saj je pri novogradnjah postavitev čistilnih naprav obvezna, poleg tega pa bodo uporabniki obstoječih greznic morali v nekaj letih le-te nadgraditi v čistilno napravo oz. vgraditi ustrezno tipsko MKČN. Iz greznic in MKČN mora izvajalec javne službe najmanj enkrat na 3 leta odpeljati blato na centralno čistilno napravo na nadaljnjo obdelavo. Praznjenje vsebine grezničnih odplak na kmetijske površine ni dovoljeno, razen za odpadno vodo, ki nastaja na kmetijskem gospodarstvu in jo kmetje pred uporabo za gnojilo ustrezno mešajo in starajo z gnojevko.

Komunalna odpadna voda mora biti pred izpustom v okolje ustrezno očiščena
Tako odpadna voda iz javne kanalizacije kot iz greznic in malih čistilnih naprav z območja občine Domžale se čisti na Centralni čistilni napravi Domžale-Kamnik in se ustrezno očiščena vrača nazaj v naravno okolje, v Kamniško Bistrico.

Vsako odvajanje odpadne vode neposredno v potok ali na katerokoli drugo površino v naravi je kaznivo, saj ogroža čistočo našega okolja in dragocenih vodnih virov.

 

Tagi