Je hujšanje v trebuh povezano z zdravo prehrano?
Kako hujšati v trebuh, katere so najbolj primerne vadbe in kako si pri tem lahko pomagamo z zdravo prehrano. Preberite več na našem portalu!
Je hujšanje v trebuh povezano z zdravo prehrano?
Raven trebuh ni samo stvar lepote, ampak tudi zdravja. Žal pa je odvečna maščoba prav na tem delu telesa še posebej trdovratna. Odstranimo jo lahko le s celovitim, načrtnim pristopom, ki vključuje tako vadbo kot zdravo prehranjevanje.
Hujšanje z vadbo
Pri hujšanju v trebuh se borimo z dvema vrstama maščobe, podkožno in viseceralno maščobo, pri tem pa uporabimo dve vrsti vadbe. Odvečno visceralno maščobo uspešno pokurimo z intenzivno kardio vadbo (raziskavo, ki je to potrdila najdete tule: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23714599 ), denimo s tekom čez drn in strn ali spiningom, če prisegamo na vadbo v telovadnici. Telo bomo spodbudili h kurjenju maščobe z intervalno vadbo, ki se prične s pet- do deset- minutnim ogrevanjem, nadaljuje pa z nenehnim izmenjevanjem intenzivne in manj naporne vadbe.
Čeprav krepitev trebušnih mišic sama po sebi ne bo dala vidnih rezultatov, je tudi tovrstna vadba pomemben del hujšanja v trebuh.
Zdrava prehrana
Zdrava prehrana je ključ do ploskega trebuha, tista pika na i s katero odpravimo še zadnje odvečne maščobne blazinice. Bistvo hujšanja v trebuh je zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov ter popolno izogibanje nekaterim vrstam, denimo rafiniranemu sladkorju, belemu rižu in živilom iz bele moke. Te naj na jedilniku nadomestijo rjavi sladkor, rjavi riž in polnovredna živila. Pri
Kako torej shujšati v trebuh?
-
1. Hujšanje v trebuh bo učinkovito le, če se ga bomo lotili tako z vadbo kot tudi z zdravo prehrano. -
2. Najboljša vadba za učinkovito odpravljanje trebušne maščobe je kombinacija intervalne kardio vadbe in vadbe za krepitev mišic. - 3. Nobena vadba ne bo popolnoma odpravila trebušne maščobe. Te se bomo znebili le, če se bomo ob tem tudi zdravo prehranjevali.
- 4. Pravilna prehrana za raven trebuh je prehrana z omejenim vnosom ogljikovih hidratov.
- 5. Z jedilnika moramo črtati živila, ki vsebujejo »slabe« ogljikove hidrate in omejiti tista z »dobrimi« ogljikovimi hidrati. »Dobre« ogljikove hidrate najdemo v živilih z nizkim glikemičnim indeksom.