Grini nadaljuje z misijo ozaveščanja najmlajših varuhov okolja

V Javnem komunalnem podjetju Prodnik se zavedamo, da na mladih svet stoji in da so otroci naša prihodnost. Naša prihodnost in prihodnost otrok pa mora biti tudi čisto in urejeno okolje. Zato si čisto vsak dan prizadevamo za okoljsko ozaveščenost in spodbujanje odgovornega odnosa do okolja naših najmlajših.

Pri tem nam uspešno pomaga Grini, ki z zvezde Prodnice prihaja na Zemljo s prav posebno misijo: otrokom na zabaven, a tudi poučen način predstaviti, zakaj in kako pomembno je za nas in za naše okolje pravilno ločevanje in odlaganje odpadkov, skrbno in varčno ravnanje s pitno vodo ter urejeno odvajanje odpadnih voda. Pomembno za nas, pa tudi za tiste, ki bodo naše okolje podedovali za nami.

Posebna eko akcija za otroke od 1. do 4. razreda
Grini, ki je med otroki že prava zvezda, vsako leto obišče osnovnošolce od prvega do četrtega razreda vseh osnovnih šol v občinah Domžale, Trzin, Mengeš, Lukovica in Moravče in jim predstavi novo okoljevarstveno nalogo, ki jih bo urila v ločevanju odpadkov in varovanju narave. Skupna točka vsakoletne akcije je grinastično spletno mesto www.grini.si, ki je prava mala zakladnica znanja s področja varovanja okolja. Na spletnem mestu se otroci tako lahko preizkusijo v (hitrostnem) ločevanju odpadkov in reševanju ekološkega kviza, se pridružijo Griniju na njegovi veliki pustolovščini, poiščejo marsikatero zanimivost v Grinipediji in se seznanijo z Grinijevimi zapovedmi varovanja okolja.

V lanskem šolskem letu je Grini za vse prvo-, drugo-, tretje- in četrtošolce pripravil Veliko Grinijevo pustolovščino, zabaven ekološki kviz, najboljše razrede pa nato za njihov trud in znanje nagradil s super zanimivimi zabavno-izobraževalnimi izleti: 2. b z OŠ Domžale je odpeljal v ljubljanski živalski vrt, 3. b z OŠ Dragomelj v Hišo eksperimentov, 4. a in 3. a prav tako z OŠ Dragomelj pa na ježo konj na Krumperk in Arboretum Volčji Potok. Dokaz, da so bili izleti grinastično fantastični, so fotografije, ki si jih lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Grinastično spletno mesto www.grini.si otroke na zabaven način uči pravilnega razvrščanja odpadkov in odgovornega odnosa do okolja

Grini z veseljem obišče tudi malo mlajše in nekoliko starejše
Poleg vsakoletne eko akcije za najmlajše osnovnošolce se Grini rad pomudi tudi v vrtcih in višjih razredih osnovnih šol. Otrokom v vrtcih v okviru tako imenovanih eko dni tako skupaj s smetarji in njihovim smetarskim vozilom prikaže, kako poteka odvoz smeti in pranje zabojnikov za biološko razgradljive odpadke. Če želijo, Grini predstavi tudi zbiralnico posebnih oziroma nevarnih odpadkov, ki jih lahko takrat otroci s pomočjo vzgojiteljic tudi pravilno oddajo. Učence višjih razredov z veseljem spremlja ob obisku Zbirnega centra v Dobu, kjer prisluhnejo predstavitvi delovanja centra in celovite dejavnosti ravnanja z odpadki.

Grini predstavi zbiralnico nevarnih odpadkov

Odgovoren odnos do okolja naj postane navada
Skozi izvajanje različnih ozaveščevalnih akcij z velikim veseljem in zadovoljstvom opažamo, da našim najmlajšim pa tudi malo starejšim ni vseeno za naše čudovito okolje in da skupaj lahko poskrbimo, da bodo v takšnem okolju živele tudi prihodnje generacije. Otroci svoje znanje radi delijo s starši, starimi starši pa tudi sovrstniki, zato smo prepričani, da lahko postanejo odlični ambasadorji varovanja okolja. In zato Grini za male varuhe okolja že pripravlja nekaj prav posebnega tudi v tem šolskem letu …

Tagi