Gorniški večer z Miro Ažman: Zdrave gore

V Knjižnici Domžale je v torek, 7. marca 2017, potekal Lumarjev Gorniški večer, že sedeminšestdeseti po vrsti in tudi zadnji v spomladanskem delu. Z gostjo Miro Ažman, zdravnico in gorsko reševalko, so se pogovarjali o zdravih gorah.

Mira Ažman (1953) iz Domžal, poročena, mama dveh odraslih otrok – Kristjana in Anke. Zdravnica v pokoju, specialistka šolske medicine. Članica Planinskega društva Kamnik, alpinistka (pleza od leta 1976), prvenstvena smer Kratkohlača v Planjavi (V-/IV, 310 m, 1978), zdravnica gorska reševalka – pripravnica in zdravnica gorska reševalka letalka – pripravnica (od leta 1991 do leta 1997). Med letoma 1996 in 2001 je sodelovala pri seminarjih za mentorje planinskih skupin Srečno v gore. Soavtorica učbenika Mentor planinske skupine (1998, 2001). Kandidatka za Slovenko leta 1997, prejela bronasto plaketo Občine Domžale (1998). Po uvodni predstavitvi se je z Miro Ažman pogovarjal Borut Peršolja.

To je na hitro povzetek o izjemni gostji Gorniškega večera, ki ima bogate izkušnje z otroci, hribi, gorami, reševanjem, plezanjem … Pogovor se je vrtel ravno v tej smeri; o njenem zdravniškem delu, o njenih prvih korakih v gore, o gorskem reševanju … Seveda je pogovor nanesel tudi na gorsko nesrečo na usposabljanju reševalcev na Okrešlju, kjer je umrlo pet prijateljev, tudi sama pa je bila ravno takrat v vreči kot "ponesrečenka", pritrjena na helikopter in je za las ušla smrti. Vprašanja so postavili tudi obiskovalci, ki so dodobra napolnili dvorano Knjižnice Domžale.

Pogovor z Miro Ažman si lahko ogledate v zgornjem videu!

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar; Video: Simona Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi