Gorniški večer: Aleš Zdešar – Zavarujmo!

V torek, 6. oktobra 2015, se je v Knjižnici Domžale začel nov cikel pogovorov Gorniški večeri. Gost prvega večera v novi sezoni je bil naravovarstvenik Aleš Zdešar. Pogovor z gostom je vodil Borut Peršolja iz Planinskega društva Domžale.

Naslov tokratnega pogovora je bil »Zavarujmo!« Aleš Zdešar, naravovarstvenik, ki dela v Triglavskem narodnem parku, ima za mnoge zavidanja vredno službo, ki pa zajema opravljanje številnih nalog. V pogovoru nam je zaupal, da do svojega dela čuti izjemno odgovornost in da je njegova želja, da tudi s pomočjo fotografije ljudem približa lepote parka. Tako smo si tudi uvodoma pred pogovorom ogledali tri kratke filmčke, ustvarjene iz fotografij, ki jih je posnel gost večera.

Aleš Zdešar, rojen leta 1975, prihaja iz Kranja. Je univerzitetni diplomirani geolog, zaposlen v Triglavskem narodnem parku. Poročen, oče dveh otrok, fotograf, predavatelj. Fotografira od leta 2005. Borut je poudaril, da gost uporablja Canonovo opremo, je (so)avtor blogov FotoGaja ter The Light in Bohinj. S fotografijami opremlja publikacije, revije, knjige in koledarje Triglavskega narodnega parka. Širi znanje in misli o varovanju narave, o neživi naravi, o kulturni dediščini, o fotografiji, o potovanjih in življenju. Del troedine ekipe fotografov dnevnik, ki pripravlja predavanja odličnih fotografov in zanimivih oseb, ki jim je fotografija zaznamovala življenje.

Ustvarjalna moč gorništva je bila velikokrat lepo opisana in povedana, ima pa dolgo, več stoletno tradicijo. In dobro oko pohodnika, ali v tem primeru uslužbenca, ki hodi v naravo tudi zaradi službe in seveda zaradi svojega veselja, je zlata vredno. Izjemni trenutki, ki se ne povrnejo, ostanejo na fotografiji, če si le dovolj pozoren in hiter. Tako ima tudi naš včerajšnji gost ostro oko, ki je ujelo v objektiv marsikateri odličen utrinek dneva. Seveda smo vprašanja lahko zastavili tudi poslušalci in Aleš nam je na njih rade volje odgovoril. Polni novih spoznanj o njegovem delu, ljubiteljski in profesionalni fotografiji smo odšli s prvega Gorniškega večera v novi sezoni.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi