Društvo Šola Zdravja: »Vsak sam lahko največ naredi zase in za svoje zdravje!«

Zjutraj smo člani Društva Šola zdravja najprej telovadili v Športnem parku Domžale, nato pa je v Knjižnici Domžale potekalo usposabljanje, ki je bilo namenjeno za vaditelje prostovoljce, kateri vsako jutro vodijo jutranjo telovadbo na prostem »1000 gibov«.

Idejni vodja Društva Šola zdravja, Nikolay Grishin, dr. medicine, nam je v štirih urah podal veliko praktičnega znanja. V prvem delu smo slišali, kako je v telesu vse prepleteno in da ne moramo eno težavo obravnavat »zelo lokalno«. Primer glava: koliko lukenj imamo in koliko specialistov obravnava vsak svojo »luknjo«. Težave pa se običajno začnejo kje drugje.

V drugem delu smo podrobno obdelali vsako vajo od skupno 54 vaj, ki jih izvajamo. Eden izmed nas je pokazal vajo in potem smo skupaj popravljali napake. Pri vsaki vaji smo pogledali katere mišice so aktivne in katere kosti so vključene. Veliko praktičnih nasvetov smo slišali med vajami. Glavna misel je bila: »Vsak si lahko sam največ pomaga«. Za čakanjem v čakalnicah in na pregled pri specialistih ne rešimo naših težav. Naše telo potrebuje aktivnost in delovanje.

Avtor: Zdenka Katkič; Foto: Zdenka Katkič
Tagi