Dr. Nina Krajnik: Borite se za želje

Kako s pomočjo psihoanalize razumeti dogajanje v družbi v času kriznih razmer in kaj nas lahko o nas samih nauči ravno psihoanaliza, smo se pogovarjali z dr. Nino Krajnik, lacanovsko psihoanalitičarko, doktorico filozofije in predsednico Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo, ki nam je med drugim zaupala tudi razloge, zakaj se v kriznih situacijah tako zelo radi zatekamo k branju starih, klasičnih tekstov in kaj konkretno lahko v njih tudi najdemo?

Kakšna je vrednost izrečenih besed, ki jih vse pogosteje izrekamo brez nekakšnega tehtnega premisleka, že skoraj povsem naključno? Kaj o nas povedo besede, ki jih uporabljamo in kako razumeti včasih tudi različen odziv in odnos do stvari, ki so se dotaknile vseh nas? V kakšnem razmerju sta svoboda in odgovornost, ter zakaj veljajo nekakšna “dvojna merila”, ko premišljujemo in vrednotimo lastna dejanja v primerjavi z povsem enakimi ravnanji, ko jih naredijo drugi?

Prisluhnite pa tudi željam in mislim, ki jih je na prehodu iz starega v novo leto poslušalcem pogovora namenila naša tokratna sogovornica, dr. Nina Krajnik. Pogovor z njo si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtorica: Petra Petravič

Tagi