Domžale so čistejše

Če po standardu in tehnologiji živimo v moderni dobi, smo pri okoljski ozaveščenosti še daleč zadaj. Vse to se vidi po številu raznoraznih odpadkov in smeteh, ki ležijo vsepovsod. Se pa pozitivni premiki na tem področju kažejo v raznih akcijah, ko se zbere večje število ljudi, ki nato poskrbijo, da je naše okolje čistejše.

Danes dopoldne je potekala čistilna akcija »Očistimo Domžale«, katere pobudnik je bila Občina Domžale, sodelovale pa so vse krajevne skupnosti in mnoga društva (Lovsko društvo, Ribiško društvo, Prostovoljna gasilska društva, taborniki, skavti, športna, kulturna društva, itd) ter občanke in občani.

Obiskali smo kar nekaj različnih prizorišč po občini in se prepričali kako poteka čistilna akcija. V želji, da bodo naši kraji lepši in čistejši, so se na akcijo podali ljudje različnih starosti in poklicev. Bilo je tudi veliko majhnih otrok, ki so jih s seboj pripeljali starši. Prostovoljci so napolnili nešteto vrečk smeti in tudi pobrali veliko kosovnega materiala. Vse skupaj pa so nato odložili v kontejnerje, nameščene na zbirnih mestih po občini.

O izvedbi čistilne akcije smo povprašali Janeza Bizjaka iz Občine Domžale, ki je sodeloval pri organizaciji vseobčinskega projekta. Povedal nam je, da je na letošnji čistilni akciji sodelovalo okrog 1.500 ljudi iz vseh krajevnih skupnosti po občini, kjer so imeli 35 zbirnih mest, kamor so prostovoljci odlagali zbrane odpadke. Po prvi oceni so skupaj nabrali okrog 7.000 kubičnih metrov odpadkov.

Od prostovoljcev smo slišali tudi različne komentarje. Od tega kaj vse ljudje puščajo v naravi (obleke, kolesa, steklenice, pohištvo, vejevje od obrezovanja dreves, itd), do tega, da je več takih ljudi, ki smetijo in onesnažujejo okolje, kot pa takšnih, ki danes sodelujejo v čistilni akciji. Mnogi od njih, ki so v čistilni akciji sodelovali tudi lani, pa so povedali, da je letos smeti manj. Torej lahko rečemo, da so takšne čistilne akcije le koristne, saj je smeti in odpadkov manj. Še lepše bi pa bilo, če bi bilo še manj tistih, ki onesnažujejo okolje.

Avtor: Miha Ulčar; Foto Janez Ravnikar, Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi