Do leta 2027 bodo bele dentalne zalivke brezplačne za vse

Zaradi živega srebra bodo v začetku naslednjega leta v EU prepovedali amalgamske zalivke, Slovenija pa bo med državami, ki bodo zaprosile za odlog prepovedi. Nič čudnega glede na to, da smo skupaj s Hrvaško in Romunijo v samem vrhu uporabe le teh. Postopna uvedba prepovedi se lahko preloži do 30. junija 2026, do takrat pa naj bi bila uveljavljena prepoved. Živo srebro se iz amalgamskih zalivk sprošča v telo zaradi žvečenja, korozije ter pitja toplih pijač. Največjo nevarnost pa predstavlja samo plombiranje ter odstranjevanje starih zalivk.

Najbolj ranljive osebe za zastrupitev z živim srebrom so zaposleni v dentalni medicini, ženske v rodni dobi ter otroci. Od leta 2018 so tako amalgamske zalivke brezplačno dostopne zavarovanim osebam na enkah, dvojkah ter trojkah, otrokom mlajšim od 15. let, nosečnicam ter doječim materam.

Mnogi zobozdravniki trdijo, da so amalgamske zalivke boljši material od sodobnih, predvsem zaradi nižjih stroškov ter boljše trpežnosti in obstojnosti, tudi sam čas izdelave je dvakrat krajši. Belim zalivkam pa so alternativa steklasto-ionomerni cementi, ki so bistveno cenejši, čas izdelave je podoben času izdelave amalgamske zalivke, hkrati pa so ti materiali manj trdni, tako od belih kot od amalgamskih, vendar se njihova kakovost izboljšuje. Na ZZZS so povedali, da bo o standardih odločala stroka.

Tekst: Doris Bubnjič, Foto: Usplash.com

 

Tagi