Defibrilator (AED) tudi na Pšati in v Dragomlju

V letošnjem letu smo si gasilci PGD Pšata – Dragomelj zastavili cilj, da izkupiček naše gasilske veselice namenimo nakupu dveh defibrilatorjev. V mesecu septembru smo z namestitvijo v neposredni bližini doma naredili velik korak k preventivi in s tem omogočili hitro posredovanje ob morebitnem srčnem napadu. Na Pšati je defibrilator dostopen na stavbi Gasilskega doma, v Dragomlju pa na Osnovni šoli.

Tako smo gasilci v sodelovanju s Krajevno skupnosto Dragomelj – Pšata dopolnili široko mrežo javno dostopnih defibrilatorjev, katerih število v Sloveniji presega že 900.

Najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji so bolezni srca in ožilja. V Sloveniji vsak dan doživi srčni zastoj deset ljudi, od teh jih polovica takoj umre. To pa pomeni, da delež nenadnega srčnega zastoja predstavlja 12% vseh naravnih smrti.
Brez izvajanja temeljnih postopkov oživljanja jih preživi manj kot 7%. Ob pravilnih stisih prsnega koša in umetnem dihanju je preživetje med 10 in 20%. Z uporabo defibrilatorja pa se delež oseb, ki preživijo srčni zastoj še poveča in znaša med 24 in 52%.

Izkušnje kažejo, da je pri uvedbi javno dostopne defibrilacije namestitev defibrilatorjev organizacijsko lažji del projekta. Da bo sistem učinkovito deloval je potrebno še izobraževanje. Zato smo gasilci organizirali tudi izobraževanji, na katerih je prostovoljka gospa Polonca Turek v dveh večerih krajanom Pšate in Dragomlja predstavila osnove oživljanja in defibrilacije.
Kajti naš cilj je tudi, da krajani sprejmemo odgovornost in zavest, da znanje oživljanja in uporaba defibrilatorja morda že jutri reši kakšno življenje.

Ob tej priložnosti se gasilci zahvaljujemo podjetnikom in delovnim organizacijam iz naše Krajevne skupnosti, Osnovni šoli Dragomelj, Občini Domžale, Centralni čistilni napravi Domžale-Kamnik, gospe Polonci Turek, predvsem pa vsem krajanom, ki so se nesebično odzvali naši prošnji, nas sprejeli in s spodbudo pozdravili naše cilj in naše poslanstvo.

Avtor: PGD Pšata-Dragomelj
Tagi