Decembra čebele dokončno izoblikujejo zimsko gručo, v tem času pa v panju ni več zalege

S čebelarskimi nasveti in opravili čebelarja Viktorja Svetlina iz Vira pri Domžalah smo prišli do konca koledarskega leta. Leto je hitro minilo in že smo zakorakali v december, ki je edini mesec v letu, za katerega lahko povemo, da je čebelje gnezdo brez zalege. Ko se ozremo nazaj na "prehojeno pot", kar ne moremo verjeti, da so se izmenjali štirje letni časi, narava pa nas je pripeljala na konec starega in obenem na začetek novega leta, v katerem se bo čez mesec ali dva s prvim zaleženim jajčecem, v čebeljem gnezdu rodilo novo mlado življenje.

»Pred nami je nekaj dolgih zimskih mesecev. V tem času se poglobimo v čebelarsko literaturo, ki nam je na voljo. Kot vsaka stroka tudi čebelarstvo zahteva nenehno usposabljanje,« pove Viktor Svetlin, ko ga zmotimo pri delu. Oseminosemdesetletna mama Marija je vpeljevala žice v satnike, na katere je Viktor dajal satno osnovo iz pravega voska. Potrebno bo postoriti še veliko dela, saj bosta z ženo Nado letos naredila še okoli petdeset panjev, pa tudi v obstoječih panjih bo potrebno obnoviti nekaj satnikov. 

»Decembra čebele dokončno izoblikujejo zimsko gručo, ki ima obliko jajca. Temperatura v sredini stisnjene gruče čebel je okoli 25°C, na obrobju pa se temperatura giblje med 8 in 12°C. V tem času v panju ni več zalege,« pravi Viktor. V decembru, ko je čebelja družina brez zalege porabi najmanj hrane. Čebele potrebujejo sedaj le mir: »Čebelar pa naj za ta brezpogojni mir poskrbi s tem, da odstrani iz okolice čebelnjaka vse morebitne veje, katere bi lahko ob dotikanju strehe motile čebele, na žrela panjev naj po možnosti nastavi kovinska zapirala, da v panj ne bodo prišle miši ali rovke. Tudi za ptice naj 80 do 100 metrov od čebelnjaka postavi krmilnico, v kateri naj bo vedno dovolj hrane.«

Viktor še pove, da v drugi polovici decembra zapaži čebelje družine s 5-8 cm debelo penasto gobo, vrata panjev pa pusti odprta skozi vso zimo. Penasta goba je odličen izolator ker ne prepušča toplote, prepušča pa vlago, katera se na zunanji strani suši od mrzle zime in odprtih vrat. Če so vrata zaprta, se konec januarja, ko začne matica zalegati, pojavi v panju vlaga, ki pa je neprimerna za čebeljo družino. Tudi žrela panjev morajo biti povsem odprta da prihaja v notranjost panja sveži zrak.

  

Čebelarji se trudijo tudi s prodajo čebeljih pridelkov in dodatnih medenih izdelkov, ki so jih pridelali za kupce. Novo leto je pred vrati. Čas najboljše prodaje je ravno veseli december. Izkušen in podjeten čebelar ve, da je kvaliteta čebeljih pridelkov na prvem mestu. Zavedati se morajo, da je za njih dober kupec tisti kupec, ki se vrača.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi